Datter udsat for overgreb i skolen: Kriseramte forældre kritiserer kommunen for ikke at hjælpe

Kommunens folk gik på weekend, lyder det fra forældrepar, der stod tilbage med et barn i krise. Kommunen ønsker ikke at stille op til interview.

Pernille Svane og Henrik Kjærside forstår ikke, at systemet ikke har været gearet til at håndtere dem og deres datter efter hændelsen på skolen sidste torsdag.
Pernille Svane og Henrik Kjærside forstår ikke, at systemet ikke har været gearet til at håndtere dem og deres datter efter hændelsen på skolen sidste torsdag.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Hæslig.

Sådan beskriver forældreparret Pernille Svane og Henrik Kjærside den seneste uge i deres liv, efter deres seksårige pige torsdag 3. november blev udsat for en ubehagelig episode, mens hun var i skole.

Forældrene føler sig med egne ord ”total efterladt” af Holstebro Kommune.

- Vi har det elendigt. Fuldstændig elendigt. Man har efterladt forældre i krise til at tage sig af et barn i krise, uden nogen som helst form for faglig sparring andet end "bare se, om I kan opretholde en hverdag,” fortæller Pernille Svane.

Hun er mor til pigen, der går i 0. klasse på Nørre Boulevard Skolen i Holstebro. Det var fra den skole, hun torsdag i sidste uge fik et opkald fra indskolingslederen.

- Hun siger, at hun skal fortælle mig noget, der er slemt. Min datter er blevet trukket ind i en klasse af to drenge. Der har været noget pudekamp, og så er hun blevet bedt om at tage tøjet af. Og der begynder jeg bare at skrige "nej - åh nej." Ja... Det er ikke så rart, siger Pernille Svane, inden hendes stemme knækker.

Tvunget til at tage tøjet af

Moren har kunne stykke et nogenlunde hændelsesforløb sammen ud fra datterens fortælling samt en underretning, der efterfølgende er lavet.

Drengene, der går i 1. klasse på skolen, havde angiveligt hevet den seksårige ind i et klasselokale, lukket døren og trukket gardinerne for.

- Så bliver der leget noget pudekamp, og så bliver hun (pigens navn udeladt, red.) på et tidspunkt bedt om at tage sit tøj af og stille sig med lukkede øjne op ad væggen. Og det gør hun så modvilligt. Den ene dreng tegner så mandlige og kvindelige kønsdele og et hjerte, og siger, at det skal man gøre, når man er kærester. Og det har hun (pigens navn udeladt, red.) ikke lyst til, og så siger han, at så skal vi ikke være kærester længere.

Efterfølgende skulle drengene have bedt pigen om at lægge sig ned, inden en af dem lagde sig ovenpå hende, hvor der ifølge moren var ”kontakt mellem kønsdele.”

To andre piger havde ifølge moren set, at datteren var blevet trukket ind og ikke havde ville det, og de havde i mellemtiden fundet en gårdvagt, som til sidst kom ind i klassen og kunne se, at den seksårige pige var ved at tage sit tøj på.

”Hold så normal weekend som muligt”

Pernille Svane blev orienteret om episoden nogle timer senere, og derfra har forløbet været kritisabelt, mener hun.

- Vi bliver ikke indkaldt til møde, bedt om at hente hende eller noget. Det var bare det. Og så at de ville sende en underretning til kommunen, og så hører vi ikke mere fra skolen.

Samme eftermiddag politianmelder familien selv episoden, oplyser de. Her beder de om vejledning til, hvad de nu skal gøre, og de får at vide, at de vil blive ringet op af en fra Holstebro Kommune.

- Så bliver vi ringet op af den sociale bagvagt i kommunen, der fortæller om det videre forløb – at vi skal igennem Børnehus Midt, og at der vil blive holdt børnesamtaler om fredagen, fortæller Pernille Svane og uddyber, at bagvagten også har sagt, at de tog det meget seriøst.

- Men så sker der ikke rigtig mere. Der bliver holdt børnesamtaler med, hvad jeg ved, det ene barn fredag, og så bliver vi ringet op fredag på egen opfordring og får at vide, at der bliver ikke afholdt børnesamtale med hende alligevel. Det skal foregå mandag ovre på skolen, siger Pernille Svane.

- Der er ingen hjælp og ingen kommunikation, supplerer Henrik Kjærside, der er bonusfar til den seksårige pige.

- De kunne ikke gøre noget, var det sidste, vi hørte fra sagsbehandleren på kommunen fredag. Vi fik at vide, at vi skulle holde så normal en weekend som muligt, men vi ved ikke, hvad der er en normal weekend? Vi kan jo ikke stå i det her, Hvad gør vi, hvis vi ikke klarer den en hel weekend, hvis vi bryder sammen? Det måtte vi jo så klare os igennem. De havde ikke prøvet det før, så de kunne ikke hjælpe os, fortæller Henrik Kjærside.

Skolelederen på Nørre Boulevard Skolen, Peter Hatting, har ikke ønsket at stille op til interview med TV MIDTVEST i dag.

Han henviser i stedet til en besked, han har sendt ud til alle elevernes forældre via intranettet.

En besked, der er udsendt i dag fredag til forældrene i kølvandet på Dagbladet Holstebro-Struers omtale af sagen torsdag - en uge efter episoden fandt sted.

- Vi er altid opmærksomme på at skabe en tryg skoledag for jeres børn, og vi er meget kede af det ulykkelige hændelsesforløb, der er lige nu. Holstebro Kommune har fuldt fokus på at tage hånd om alle de direkte involverede parter, og er i dialog med dem om det videre forløb, lyder det blandt andet. 

Kommunen stiller ikke med hjælp

Selvom forældrene ikke mener, at skolen har håndteret sagen rigtigt, så er deres kritik mod kommunen endnu skarpere.

Her føler de ikke, at de er blevet taget alvorligt.

- Vi står med et barn i en dyb krise, og det eneste, vi hører, er, at de tager os alvorligt, men hvad er det blevet gjort? Der er blevet afholdt børnesamtale, og så skal der laves et tværfagligt møde med Børnehus Midt på tirsdag, og så er det, det. Men hendes krise stopper jo ikke, fordi det er weekend, eller fordi de går på weekend. Den stopper ikke, fordi der stadig er skoledag, siger Pernille Svane.

- Så vidt vi har forstået på skolen og kommunen, så har de ikke nogle handlingsplaner i kommunen, de kan bruge til det her, for de siger allesammen, at det er nyt for dem, og at de ikke ved, hvad der skal gøre eller hvem, der skal snakke med. Men det hjælper bare ikke os.

Siden episoden har datteren ifølge forældrene været meget påvirket og ændret adfærd, fortæller hendes mor.

- Man kan godt mærke på hende, at hendes krop stadig er på flugt. Hun kan godt mærke, at der er noget, der er anderledes, og at der er noget, der er forkert, siger Pernille Svane.

Til at tackle det har forældrene eksempelvis manglet psykologhjælp. Men heller ikke her har kommunen kunne hjælpe, så den har de selv måtte skaffe via deres forsikring

- Og de er de eneste, der har ringet og tjekket op på os, hvor vi ikke selv har skulle bede om at blive kontaktet. Det er jo skrækkeligt. Hvordan kan man ikke som fagpersonale være forberedt på, at der kan overgreb børn imellem? Hvordan kan man ikke være gearet til at tackle det i en kommune eller som skole, spørger Pernille Svane.

Hvorfor er det en kommunes opgave at hjælpe jer videre?

- Fordi det er sket på kommunal grund i skoletiden. Det er skolebørn, der skulle være under opsyn af faglært personale.

Holstebro Kommune oplyser fredag en pressemeddelelse, at de har håndteret hændelsen "i henhold til gældende regler og retningslinjer - herunder vores lovpligtige beredskabsplan - i samarbejde med relevante myndigheder som politiet og Børnehus Midt."

Direktøren for Børn og Unge i Holstebro Kommune, Helle Støve, ønsker ikke at stille op til interview med TV MIDTVEST, men i et skriftligt svar uddyber hun:

- I sager hvor der er mistanke om overgreb, skal vi i følge lovgivningen samarbejde med Børnehus Midt. Jeg kan derfor også oplyse, at vi har aktiveret samarbejdet med Børnehuset. Børnehuset skal bruges fordi de er eksperter på området og er vant til at tale med børn og unge om overgreb på en skånsom måde, lyder det.

Frustreret mor: Kommunen burde kunne håndtere det

Pernille Svane og Henrik Kjærside efterlyser et system, der går i gang, når lignende episoder finder sted.

- Vi håber, at der er nogen højere oppe, der kigger på, hvad der er galt i systemet. Nogen med større indflydelse end os, der tør tage ansvar og sige, at der er noget galt. At man er nødt til tale om det og tage hånd om det - gøre noget ved det.

De føler ikke, at de har kunne være der ordentligt for datteren, fordi de har skulle slås med kommunen samtidig.

Er det ikke meget at forlange at have en plan for alle tænkelige scenarier?

- Det synes jeg ikke, når man tænker på, at de har en plan for terror. Så synes jeg faktisk ikke, at det er for meget at forlange. Når man går ind på Holstebro Kommunes hjemmeside, kan man jo også se, at de er meget opmærksomme på børns seksualitet og udviklingen omkring den. Burde man så ikke have sat sig ind i de problemstillinger, der kan forekomme? Det burde man være gearet til at håndtere.

Forældrene håber, at forløbet giver anledning til at lave forandringer.

- Vi håber, at andre får hjælp tidligere, og hvis nogen kommer ud for noget lignende, at det barn, det går udover, kan få hjælp så hurtigt som muligt. Vi ved ikke, hvornår hun (pigens navn udeladt, red.) kan komme til at snakke med en psykolog. Det er der ingen, der kan fortælle os. Vi er heldige, at vi selv har kunne skaffe en til næste uge, lyder det. 

Udvalgsmedlem vil kigge på forløbet

Formanden for kommunens børne- og familieudvalg havde ifølge ham selv ikke mulighed for at stille op til interview - men det havde udvalgets næstformand, Bibi Mundbjerg.

- Jeg kan kun udtale mig i generelle vendinger om den her sag, men det er klart, at hvis der er gået en uge, så er vi selvfølgelig nysgerrige på det. Vi kigger på det efterfølgende og kigger på, om der er noget, vi kunne have gjort anderledes – kunne vi have handlet anderledes i den her krisesituation, som det er, siger hun.

Hun mener, at situationen her er særlig og uden mange fortilfælde, men derfor skal kommunen alligevel være forberedt.

- Selvfølgelig er der planer for diverse krisehåndtering, men det er her er nok en lidt særlig situation, som vi jo heldigvis ikke har oplevet så mange gange før. Det er klart, at der skal vi være bedre til at forberede os på det, så det skal vi have kigget på. Jeg er sikker på, at forvaltningen tager hånd om det på bedste vis og har taget tiltag på de ting, de skulle.

Hør hele næstformandens svar i videoen herunder. 

2:01
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix