Dagplejer dømt for at bide barn: Må fortsat arbejde med børn

En 39-årig kvinde skal i fængsel for at have bidt et barn, som vedkommende havde i dagpleje.

0:40
Retten i Holstebro har idømt en dagplejer 20 dages ubetinget fængsel for angiveligt at have bidt en to-årig dreng.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

En dagplejer er blevet idømt 20 dages ubetinget fængsel for at bide et toårigt dagplejebarn.

Det oplyser anklagerfuldmægtig Cecilie Pedersen, der førte sagen ved Retten i Holstebro.

Hun gik ellers efter en dom på 60 dages ubetinget fængsel, men sådan endte det altså ikke.

- Jeg mente, det var skærpende, at det var begået mod et barn, som man har haft i pasning, og at det skulle komme til udtryk i straffens længde. Det mente retten så ikke, siger hun.

Bide-episoden fandt sted, mens barnet var i dagplejerens varetægt i Holstebro Kommune tilbage i januar, hvor kvinden altså nu er dømt for at have bidt det toårige barn i armen, hvilket medførte rødme og mærker i huden.

Mor vidnede om barns udtalelser

Bevisførelsen bestod blandt andet af udtalelser fra Retsmedicinsk Institut, der mente, at bidemærket på barnet stammede fra en voksen.

Samtidig var en mor til et af de andre dagplejebørn i vidneskranken, som fortalte, at hendes barn havde givet udtryk for, at det var dagplejeren, der havde bidt. 

Det var - medgiver den anklagerfuldmægtige - en kende utraditionelt.

- Det er meget små børn, og det er ikke nogen, der ville kunne komme ind at vidne i en retssal. Derfor valgte jeg at indkalde mødrene. Normalt udtaler man sig som vidne om, hvad man selv har oplevet, og ikke hvad andre har oplevet, siger Cecilie Pedersen.

Må fortsat arbejde med børn

Det var ikke kun længden på fængselsstraffen, som anklageren og retten var uenig i. 

Anklagemyndigheden gik efter at få den nu dømte 39-årige dagplejer frakendt retten til at beskæftige sig med børn og unge under 18 år både i erhvervsmæssig forstand og i forbindelse med fritidsaktiviteter.

Det skete ikke. Kvinden kan derfor lovligt fortsætte med at være dagplejer.

- Jeg synes, det er groft, at det er et lille barn, man har i sin varetægt i forbindelse med, at man passer og varetager det, siger anklagerfuldmægtig Cecilie Pedersen og tilføjer:

- Der skal rigtig meget til, før man frakender en rettighed, når der er tale om førstegangskriminalitet. Det tager jeg selvfølgelig til efterretning, at retten har vurderet, at det ikke skal tages fra vedkommende.

Den 39-årige kvindes forsvarer oplyser til Dagbladet Holstebro-Struer, at kvinden har anket dommen på stedet. Anklagemyndigheden overvejer også, om den skal kontraanke dommen.

Vi har forsøgt at få fat i Holstebro Kommune for at høre, om kvinden stadig er dagplejer i kommunen og i så fald fortsat kan være det med sin dom i bagagen.

Holstebro Kommune oplyser til TV MIDTVEST, at man ikke ønsker at udtale sig om sagen, før man har haft mulighed for at læse hele dommen.