Bagere forventer mere salg af hveder trods afskaffet helligdag

Det blev en heftig debat, da danskernes fridag på store bededag blev afskaffet. Men hvederne får regeringen ikke lov til at røre ved, fastslår bagere.

Hos Bageriet Max i Holstebro har de bagt 8000 hveder.

Der dufter særligt af kardemomme ud fra ventilationen på langt de fleste bagerier i denne tid.

For selv om regeringen sidste år besluttede at afskaffe danskernes fridag på store bededag, så holder flere bagere liv i den flere hundrede år gamle tradition med at spise de hvide hveder med et tykt lag smør.

Bagermesteren hos Bageriet Max i Holstebro, Jesper Sander, at øge salget en smule i år trods afskaffelsen af helligdagen.

- Jeg tror, at salget bliver godt i år. Folk elsker hvederne, og det er et kæmpe hit, og vi gør meget for at bevare glæden over de her hveder, understreger Jesper Sander og fortæller, at de håber at sælge 8000 hveder i år.

- Det er faktisk lidt flere end sidste år, for alt den her omtale af afskaffelsen af store bededag gør, at der er kommet mere fokus på traditionen, forklarer han.

Bagere ser fordele ved afskaffelsen

I dagene op til store bededag har bagerne altid løbet stærkt, for at kunne nå at producere de mange hveder, som kunderne efterspurgte.

Og derfor ser bagermesteren i Holstebro en fordel ved, at fredagen ikke længere er en fridag.

- For vores vedkommende bliver det en nemmere arbejdsuge, fordi vi har en ekstra arbejdsdag, som vi kan bage hveder i, fortæller han.

Jesper Sander tror dog, at man muligvis vil nyde de ristede hveder på en anden dag.

- Det er som om at dagen før en fridag - altså en weekend, så kan det være, at traditionen bliver rykket frem til fredag, så man spiser dem der frem for torsdag, siger han.

Hos Brøndums Bageri i Herning forventer chefkonditoren Nicolai Brøndum også, at det kan have sine fordele, at de fleste skal på arbejde på store bededag. 

- Vi har valgt at lave flere hveder, end vi plejer om fredagen. Vi tror, at nu når folk ikke har fri, så kommer de for at købe hveder i stedet for at tage til konfirmation for eksempel, forklarer han.

Chefkonditor Nicolai Brøndum og hans kollegaer har bagt 4500 hveder torsdag.
Chefkonditor Nicolai Brøndum og hans kollegaer har bagt 4500 hveder torsdag.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST