Autisme er ingen hindring: Carla og Liva er 'bedste, bedste, bedste venner'

Carla Vester Schmidt og Liva Fuglsang Oxlund er bedste venner. Og det spiller ikke nogen rolle for deres venskab, at den ene har autisme.

Carla Vester Schmidt og Liva Fuglsang Oxlund er begge 12, går i 6. klasse og er bedste venner. De elsker at spille Sims, gå en masse ture og at bage sammen. 

Deres venskab er helt almindeligt, men alligevel er de ikke så ens. 

Carla Vester Schmidt er diagnosticeret med autisme. Det betyder, at hun nogle gange har brug for en pause i sin hverdag.

Men for de to piger betyder det ingenting for deres venskab, at Carla Vester Schmidt har et usynligt handicap. Og faktisk er det befriende for Carla Vester Schmidt at have en ven som Liva Fuglsang Oxlund.

- Når jeg er sammen med Liva, føler jeg mig bare som en helt normal pige, der bare er sammen med sin bedste veninde, siger Carla Vester Schmidt.

De to piger fra Holstebro har kendt hinanden siden dagplejen, men ifølge dem selv blev de først rigtige veninder i børnehaven. Og siden da har venskabet blomstret mellem de to 12-årige. 

- Vi er bedste, bedste, bedste venner, siger Liva Fuglsang Oxlund. 

Børn med handicap står ofte uden et fællesskab

Netop venskaber mellem børn med og uden handicap er det, som Det Centrale Handicapråd vil sætte fokus på i en ny kampagne.

Claus Wendelboe, der er sekretariatschef for Det Centrale Handicapråd, håber, at der med kampagnen vil blive skabt lige så gode venskaber som det, Liva og Carla har.

- Vi håber selvfølgelig, at mange flere børn med handicap kan få en ven, og vi håber også, at de børn, der ikke har et handicap, får øjnene op for alle de kvaliteter, som børn med handicap har, siger han.

På længere sigt vil rådet skabe et samfund, der nedbryder fordomme om handicap, og derfor mener Claus Wendelboe, at det er vigtigt at sættes fokus på børnene. 

Når Carla og Liva er sammen, så elsker de at bage.
Når Carla og Liva er sammen, så elsker de at bage.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Børn med et handicap oplever ofte at stå uden for et fællesskab. Det viser flere undersøgelser, fortæller Claus Wendelboe.

- Undersøgelser viser desværre, at børn med handicap i højere grad end andre børn føler sig ensomme. Kun 4 ud af 10 forældre til børn med handicap oplever, at deres barn indgår i sociale sammenhænge i skolen, siger han.

Og ifølge Carla Vester Schmidts mor, Christa Vester Schmidt, har det mange årige venskab haft stor betydning for hendes datter.

- For Carla betyder det, at hun ikke er ensom. Og som Carla selv siger, når hun er sammen med Liva, så er hun helt almindelig, siger hun og fortsætter:

- Carla kan godt have en følelse af at være anderledes og forkert, men sammen med Liva, så føler hun, at hun er ligesom andre børn.

Her er en video med Liva Fuglsang Oxlund og Carla Vester Schmidt, der er med i kampagnen fra Det Centrale Handicapråd.