22 meter høj udsigtsbro til 100 millioner kroner kan være på vej til vestjysk by

Borgerne i Holstebro kan se frem til at kunne kigge ud over byen fra et højt tårn i 2024, hvis ellers kommunen kan finde penge til projektet.

Kommunen vil bygge en ny bro midt i Holstebro, der også skal fungere som udsigtspunkt over byen.
Kommunen vil bygge en ny bro midt i Holstebro, der også skal fungere som udsigtspunkt over byen.
Foto: Holstebro Kommune

En bro med et 22 meter højt spiraltårn indbygget er, hvad Holstebro Kommune håber at kunne føre ud i livet inden for to år. 

Det er meningen, at broen både skal fungere som et kæmpe kunststykke og gøre det nemmere for gående og cyklister at bevæge sig fra stationsområdet til det gamle slagteri, der i dag er en kulturinstitution.

- På den måde får vi meget mere end blot en bro og en ny stiforbindelse, vi får også et unikt kunstværk i en særlig liga, som vil tilbyde en udendørs, inddragende og kropslig oplevelse, siger borgmester H.C. Østerby (S) i en pressemeddelelse.

Arbejdstitlen for projektet er ”Spiralbroen”, og prisen lyder på mellem 90 og 100 millioner kroner. En femtedel af pengene skal komme fra kommunekassen, mens resten skal søges hjem fra fonde. Og den del af finansieringen er endnu ikke på plads.

-  Vi tror på, at det er en mulig opgave, som kræver en fokuseret og strategisk indsats og et tæt samarbejde med fonde, når vi taler om et projekt af den kaliber, siger borgmesteren.

Skal stå klar til byens jubilæum

Kunstneren og arkitekten bag broen er Jeppe Hein, der har samarbejdet med Simon Friese fra Creator Projects i København.

- Mit håb er, at broen kan bidrage til at skabe en kollektiv følelse af nærvær og forbundethed mellem mennesker, siger Jeppe Hein, der bor og arbejder i Berlin.

Spiralbroen er hans største kunstværk til dato, og han håber, at den kan tiltrække besøgende og skabe hverdagsværdi for de lokale borgere.

- Udover at være en praktisk overflyvning for de daglige pendlere og forgængere tilbyder skulpturen så meget mere end det, siger kunstneren.

Det tidligere byråd har arbejdet med projektet gennem længere tid, og hvis alt går efter planen, bliver broen og tårnet indviet i forbindelse med Holstebros 750 årsjubilæum i 2024.