Forurening på Cheminova-grunden: Kühnau efterlyser hjælp fra staten

Region Midtjylland har ikke selv råd til at rense den gamle fabriksgrund og de andre store forureninger på Harboøre Tange, siger regionsformanden.

1:18
Se et interview med regionsrådsformand Anders Kühnau her.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Staten bør bidrage med mange flere millioner, hvis det skal lykkes at fjerne den meget omfattende forurening på Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange.

Det siger formanden for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S).

- Vi kan ikke løfte den her opgave selv. Vores budget er alt for lille, siger han.

En ny undersøgelse viser, at forureningen på den gamle Cheminova-grund er meget mere omfattende end forventet. Grunden indeholder 15 tons pesticider og seks tons kviksølv, og dermed er forureningen næsten på niveau med den, man finder på den nærliggende høfde 42.

- Vi står med en af Danmarkshistoriens største forureninger, som vi selvfølgelig skal gøre alt, hvad vi kan for at få oprenset, siger regionsrådsformanden.

Da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) for nylig besøgte høfde 42, fortalte han, at regeringen vil afsætte 500 millioner kroner til de ni største forureninger - dem man generationsforureninger - over de næste 10 år.

Men Region Midtjylland vurderer, at det alene vil koste et sted mellem 250 og 600 millioner kroner at rydde op på høfde 42 - og det samme beløb på den gamle fabriksgrund.

- Alt for få penge

- Vi må bare sige, at 500 millioner kan næsten alene gå til de to forureninger, vi har på Harboøre Tange. Og så mangler man stadigvæk syv generationsforureninger, som man ikke har afsat penge til. Derfor er det alt for få penge, som regeringen har sat af til formålet, siger Anders Kühnau.

- Hvornår tror du at der er ryddet op?

Jeg håber på, at man først tager fat på de forureninger, vi har i nærheden af Cheminova. Hvis man gør det, vil man i løbet af få år kunne få fjernet forureningen fra området. Det er det, vi arbejder målrettet på. Og vi håber, at vi kan få staten overtalt til, at vi kan gøre det i et samarbejde med dem, siger Anders Kühnau.

Cheminova, der i dag hedder FMC Site Rønland, begyndte sin produktion på den gamle fabriksgrund i 1953, men flyttede senere over til den nuværende placering på Rønland.

FMC sørger i dag for at rense det forurenede grundvand på den gamle fabriksgrund, så det ikke belaster miljøet omkring grunden.

Illustration over forureningerne på Harboøre Tange.
Illustration over forureningerne på Harboøre Tange.
Foto: Region Midtjylland
3:02