Vi gider ikke rigtig lave mad: Nu åbner supermarked en ny slags takeaway

Vi laver sjældnere og sjældnere aftensmad fra bunden, så nu satser Meny også endnu mere på takeaway. Et nyt koncept skal testes i Herning.

2:40
Mens vi ikke gider lave aftensmad, så er det blevet muligt at få bedre og bedre takeaway. Hos Meny i Herning forsøger de sig eksempelvis nu med et decideret køkken dedikeret til takeaway.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Færdigretter eller mad i en aluminiumsbakke, man bare lige skal sætte i ovnen.

Det lette og hurtige måltid er for alvor rykket ind i supermarkederne. 

For det er kun godt og vel hver fjerde person i Region Midtjylland, der bruger over 30 minutter på at lave deres aftensmad.

Det har de nu taget konsekvensen af i et af landsdelens supermarkeder. Hos Meny i Herning satser de for alvor på takeaway.

Og de gør det på en ny måde med et takeaway-køkken. Der går et kvarter, fra kunden bestiller maden online eller på en infoskærm i butikken, til den er klar.

På den måde kan kunderne bestille takeaway, handle dagligvarer i butikken, og så hente den bestilte færdigmad bagefter.

- Vi vokser rigtig meget på færdigretter, så det gør bare, at vi bliver bredere nu, end vi var før, siger Torben Jensen, der er købmand hos Meny i Herning.

Et pilotprojekt for andre butikker

Køkkenet i Herning skal kunne lave 70-80 forskellige retter. 

Det bliver retter fra 14 forskellige landes køkkener, så man kan bestille alt fra italiensk til indisk mad.

- Det er vores egne produkter og opskrifter, siger Praveen Pushpadas.

Køkkenchef Praveen Pushpadas skal være med til at få det hele til at køre. Og der bliver nok at se til, for køkkenet skal kunne lave op mod 80 forskellige retter.
Køkkenchef Praveen Pushpadas skal være med til at få det hele til at køre. Og der bliver nok at se til, for køkkenet skal kunne lave op mod 80 forskellige retter.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Praveen Pushpadas er ansat som køkkenchef i Herning-butikken. Her skal han være med til at starte det, der skal være et demonstrationsprojekt for andre Meny-butikker.

Meny-kæden lægger op til, at konceptet skal bredes ud til 15 butikker i Danmark.

- Vi ser et behov hos vores kunder for at få bedre takeaway og få mere forskelligartet takeaway. Det behov vil vi gerne møde. Og vi tror, at når folk i forvejen er nede at handle dagligvarer, er det et godt sted at handle takeaway, siger kædedirektøren for Meny, Richo Boss.

Færre laver hjemmelavet mad

Danskerne er da også blevet mere glade for ikke slev at skulle lave mad. Det viser en undersøgelse fra 2022. 

I 2022 lavede 76 procent aftensmad helt eller delvist fra bunden. I 2015 var tallet 82 procent.

Her kan kunderne hente maden.
Her kan kunderne hente maden.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

At hvert fjerde aftenmåltid ikke er hjemmelavet, er udtryk for en tendens.

Det mener de hos Madkulturen, der er en selvejende organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

- Vi skal nå mere og mere på en dag, vi skal nå mere på en uge og mere og mere på et liv. I det spil taber maden. Det er maden, der bliver besværlig. Det er maden, der tager tid, siger Judith Kyst, der er direktør for Madkulturen.

Kunde: Man kan blive lidt doven

Det er noget, nogle af de handlende i Herning også godt kan genkende. 

Ægteparret John og Ingrid Frandsen fra Herning kan godt mærke, det er lidt lettere at bestille mad end at stå i køkkenet selv.

- Man bliver lidt doven, når man bliver pensionist. Sommetider gør man det på den nemme måde, siger John Frandsen.

Hans hustru stemmer i:

- Det er nemt, hvis man lige har været ude på en tur. Så kan man bestille maden og tage med hjem til aften, siger Ingrid Frandsen.

Vil blive endnu mere udbredt

Den tendens ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig, hvis man skal tro Judith Kyst fra Madkulturen. 

Hun håber bare, at der i takt med, at takeaway bliver mere og mere populær, også kommer et bredere og bedre udvalg.

Det gælder også for de færdigretter, man lige selv skal varme, eller de retter, hvor man ikke længere behøver at lave det fra bunden, fordi supermarkedet har gjort det meste for kunden.

- Vi er meget opmærksomme på, at der kommer lødige løsninger. Velsmagende, klimavenlige og sunde løsninger, hvor vi bliver hjulpet på vej, så vi kan lave mad bare lidt hurtigere, men ikke helt opgiver selv at lave mad, siger Judith Kyst.