Usædvanligt by-projekt: Tækkemand fra Herning vil have flere stråtag i byerne

Det er svært at få lov at bygge stråtagshuse i større byer, men nu er en tækkemand fra Herning i gang med bygge to helt nye på Aarhus Havn.

1:47
Kim Andersen har taget turen fra Herning til Aarhus for at lægge stråtag og -vægge på nye restauranthuse ved Aarhus havn.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Det er ikke hver dag, at man ser et stråtagshus blive opført midt inde i en større by. Men det er præcis, hvad der sker i disse dage på Aarhus Havn.

- Det er så sjældent, eller vi har faktisk aldrig tækket inde i byen på den måde, som vi gør her, siger Kim Andersen, der er femte generations tækkemand.

Kim Andersen har overtaget tækkefirmaet i Herning fra sin far og er nu den femte generation af tækkemænd i familien.
Kim Andersen har overtaget tækkefirmaet i Herning fra sin far og er nu den femte generation af tækkemænd i familien.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Kim Andersen har sit eget tækkefirma i Herning, og han er blevet hyret til den lidt atypiske opgave at lave ikke bare et, men to huse, der både skal have stråtag og stråvægge.

- Jeg synes, det er rigtig lækkert, at man også får det ind i byerne og spændende, at man også bruger det på væggene, siger han om opgaven.

Ulovligt med stråtag i byerne

Faktisk så den garvede tækkemand gerne, at der kom flere stråtage ind til byerne. Men som lovgivningen er lige nu, så er det meget svært at få lov til.

- I Holland må de jo godt få lov til at bygge inde i byerne, men det må vi ikke her, forklarer Kim Andersen.

Der er især regler omhandlende brandfare, der gør det vanskeligt. Men Kim Andersen mener,  at man burde se reglerne efter i sømmene, da brandfaren ved stråtag er blevet væsentlig reduceret igennem tiden.

- Det er nogle meget gamle regler. Så man burde kigge på brandkravene, hvis man gerne vil fremme noget mere bæredygtigt byggeri.

Bæredygtige rør fra Ringkøbing fjord

Og der er flere gode grunde til at få flere stråtage til byerne, hvis du spørger Kim Andersen. 

- Hvis man begynder at måle på det, så er stråtag det mest bæredygtige, som man kan bruge som tag, siger han og tilføjer:

- Og så er det bare flot.

Stråene til de nye huse på Aarhus Havn er ligesom arbejdskraften også eksporteret fra det midt- og vestjyske. De kommer nemlig fra Ringkøbing Fjord.

- Vi bruger hovedsageligt danske rør. Jeg synes, det er vigtig, at vi bruger det, der vokser i vores område, forklarer Kim Andersen.

Henrik Kjærgaard-Phillipsen, der er projektchef for byggeriet, glæder sig over at være med til at få stråhusene trukket ind i bybilledet. 

Og hvis du spørger ham, så lyder flere stråtage i byen også som en god idé.

- Jeg er ret overbevist om, at det nok ikke er det sidste projekt, jeg har lavet med strå, siger han.

Henrik Kjærgaard-Phillipsen er projektchef ved Kilden & Hindby, der står for at opfører de to stråhuse ved havnen.
Henrik Kjærgaard-Phillipsen er projektchef ved Kilden & Hindby, der står for at opfører de to stråhuse ved havnen.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST