Ulovlig cigaretfabrik giver fængsel og bøder på 600 millioner

Fire mænd skal i fængsel og har fået bøder på knap 600 millioner. De har produceret 92 millioner ulovlige cigaretter på en landejendom i Aulum.

Det er på ejendommen her uden for Aulum, politiet har fundet tegn på en ulovlig cigaretfabrik.
Det er på ejendommen her uden for Aulum, politiet har fundet tegn på en ulovlig cigaretfabrik.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Tre mænd er onsdag ved Retten i Aarhus idømt fængsel mellem fem et halvt og seks et halvt år samt tillægsbøder på hver 185 millioner kroner.

De er fundet skyldige i at have fremstillet og videredistribueret millioner af illegale cigaretter på en cigaretfabrik i Aulum.

En fjerde mand er idømt bøde fængsel i tre år og en tillægsbøde på 44 millioner kroner.

En femte mand er blevet frifundet i sagen.

Samlet set er der udmålt tillægsbøder for knap 600 millioner kroner i sagen.

De fem mænd blev anholdt 8. februar 2022 ved en koordineret aktion, hvor politiet slog til mod flere adresser i Øst- og Vestjylland.

Cigaretterne blev fremstillet på en landejendom i Aulum mellem Herning og Holstebro, der var indrettet med professionelt udstyr til produktion af cigaretter.

En kvinde blev også anholdt, men hun blev senere løsladt.

Ved aktionen blev der beslaglagt cirka 25 millioner illegale cigaretter og cirka 13 ton forarbejdet tobak, der efter politiets vurdering skulle bruges til fremstilling af yderligere cirka 13 millioner cigaretter.

Men politiets efterforskning viste, at mændene havde mere på samvittigheden.

Mændene er således dømt for at have fremstillet og videredistribueret cigaretter siden 2020.

Det var østeuropæiske personer, der gik til hånde på fabrikken. Men de danske mænd havde ansvar for produktion og videredistribution af cigaretterne.

Retten har frifundet en af mændene, da der efter rettens vurdering ikke er ført bevis for, at han vidste, at der var tale om ulovlige cigaretter.

På en adresse med tilknytning til en af de dømte fandt politiet knap to millioner kroner i kontanter, der var gravet ned i et grønt område.

Politiet har hos de dømte beslaglagt en række større kontantbeløb, ure til flere millioner kroner, flere ejendomme i Danmark og adskillige luksusvarer.

Anklagemyndigheden har anmodet retten om at afgøre, om disse værdier kan dække bødekravet og sagsomkostningerne.

/ritzau/