To mænd på anklagebænken: Den ene holdt vagt, mens den anden voldtog i gyden

Anklagemyndigheden vil have flere års fængsel og udvisning til to mænd, der er anklaget for voldtægt. TV MIDTVEST livebloggede fra retten.

2:45
Anklagemyndigheden vil have to mænd flere år i fængsel for i fællesskab at have voldtaget en 19-årig ung kvinde i Herning.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Anklagemyndigheden går efter flere års fængsel, når retssagen mod to mænd bosiddende i Herning-området mandag starter ved Retten i Herning.

Mændene er tiltalt for i fællesskab at have voldtaget en kvinde i en gyde natten til 21. januar.

Begge mænd er tiltalt for voldtægt og voldtægtsforsøg. Samtidig vil anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi have mændene udvist.

TV MIDTVEST var til stede i retten, og du kan følge med i, hvad der kom frem på sagens første retsdag i livebloggen herunder.

18. sep kl. 13:06

Retsmødet er slut

Der er ikke yderligere spørgsmål til den 27-årige, og dermed er dagens retsmøde slut.

Vi lukker derfor også ned for livedækningen her på TV MIDTVEST. Tak for at følge med.

Sagen fortsætter på onsdag, hvor forurettedes forklaring afspilles i retten. Den 19-årige kvinde har afgivet forklaring på forhånd, som skal afspilles på video, mens hun er til stede i retten. Man afspiller den afhøring i retten i stedet for at gøre det på almindelig vis, fordi man gerne vil afhøre voldtægtsofre så tidligt som muligt – og samtidig skåne et formodet voldtægtsoffer, da de kan være i gang med en bearbejdelsesproces, forklarer anklager Mette Bech Olesen.

Derudover vil der være afhøring af manden, der fandt den forurettede kvinde.

18. sep kl. 12:53

27-årig gav ikke forklaring i grundlovsforhør

Anklageren har nogle afsluttende spørgsmål til den 27-årige. Hun spørger blandt andet, hvorfor den 27-årige ikke ville give forklaring ved grundlovsforhøret.

Den 27-åriges forsvarer, Jakob Fastrup, bryder ind.

- Det er jo en ret, man har. Min klient var meget, meget rystet, og det var på min anbefaling, at han ikke udtalte sig, siger forsvareren i retten.


18. sep kl. 12:47

36-årig havde skrevet til 27-årig, at han ikke skulle sige noget

Den 27-årige forklarer, at han gik tilbage til byen, efter den 36-årige havde fortalt ham, at han havde haft sex med kvinden. Den 27-årige var blevet sur, siger han i retten.

Anklageren spørger den 27-årige ind til en korrespondance han har haft med den 36-årige på WhatsApp. Den 36-årige har skrevet til den 27-årig klokken 03.27 om natten, at "du skal ikke nævne tingene ved navn. Ingenting". Ifølge den 27-årige var det, fordi den 36-årige ville sikre sig, at den 27-årige ikke sagde noget om hændelsen til nogen.

Den 27-årige havde skrevet til den 36-årige, at han skulle gå hjem. Det skyldtes ifølge den 27-årige, at han ikke havde lyst til at møde ham, fordi han var vred på ham.

18. sep kl. 12:24

"Hun skulle ikke have været fuld"

Den 27-årige forklarer, at den 36-årige fortalte ham, da de nåede tilbage til asylcentret, at han havde haft sex med kvinden.

Den 27-årige havde spurgt ham hvorfor, og den 36-årige havde svaret, at "hun skulle ikke have været fuld." Ifølge den 27-årige har den 36-årige sagt, at "hvis kvinder drikker sig fulde, vil de også gerne have sex".

Den 36-årige sidder tilbagelænet i sin stol ved siden af sin forsvarer og ser lidt beklemt ud og kigger frem og tilbage mellem den 27-årige og anklageren, der stiller spørgsmål.

18. sep kl. 12:21

Anklager: Hvorfor spurgte I ikke andre om hjælp?

Anklager Mette Bech Olesen viser en del af videoovervågningen, hvor der kommer en person forbi på gågaden i samme periode, som mændene befinder sig ved kvinden i gyden. Den 27-årige svarer, at han ikke så vedkommende.

Anklageren vil gerne vide, hvorfor de ikke spørger nogen om hjælp til at hjælpe kvinden på deres rute hjem til asylcentret, men han siger, at han ikke vidste, hvordan han skulle kommunikere med dem. Tidligere har han fortalt, at han hverken kan dansk eller engelsk.

18. sep kl. 12:14

Forsøgte at hjælpe to gange, men uden held

Anklageren vil gerne vide, hvorfor den 27-årige forlod gyden, da han gjorde.

Den 27-årige forklarer, at det ikke lykkedes ham at hjælpe den 19-årige, idet hun ikke rigtig reagerede på hans tilbud, så derfor gik han igen, siger han.

Anklageren viser igen overvågningsvideoen, hvor det fremgår, at den 27-årige var inde i gyden i cirka 1,5 minut. Anklageren stiller spørgsmål til, om der ikke foregik andet inde i gyden i den tid end forsøget på at hjælpe. Den 27-årige svarer, at det var alt, der skete.

Han forklarer også, at han forsøgte to gange at hjælpe hende, men at den 19-årige kvinde blev sur eller ked af det, og det var hans vurdering, at hun var for fuld, og at "han bare skulle hjem", forklarer han.

18. sep kl. 12:06

27-årig fandt 19-årig sammenkrøbet i gyden

Den 27-årige forklarer, at han gik ind i gyden til den 19-årige kvinde for at hjælpe hende. Han ville have hende til at indtaste sin adresse på telefonen, så de kunne hjælpe hende hjem.

Han forklarer, at kvinden sad krøbet sammen med skraldespanden med hænderne på sit hoved.

- Hun virkede meget træt og udmattet, siger den 27-årige.

- Var hun ked af det?, spørger anklageren.

- Ja.

18. sep kl. 12:01

Kvinde ville "give dem hovedpine" ifølge 36-årig

Anklageren spørger, om den 27-årige havde lyst til sex den aften, eller om han havde talt med den 36-årige om sex, hvilket der bliver svaret nej til.

Da den 36-årige kom ud fra gyden, spurgte den 27-årige, om han havde hjulpet kvinden med at komme hjem, hvortil den 36-årige havde svaret, at kvinden ikke boede der, forklarer den 27-årige.

Den 27-årige siger, at den 36-årige sagde, at de ikke skulle hjælpe hende mere, fordi hun ville give dem hovedpine. Den 27-årige gik ind til kvinden alligevel.

18. sep kl. 11:57

27-årig var ikke bekymret

Den 27-årige siger i retten, at han ikke undrede sig over, at den 36-årige gik med den 19-årige kvinde ind i gyden. Han siger også, at han ikke kunne høre eller se, hvad der foregik derinde.

- Var du bekymret over, hvad der skete i gyden?

- Nej, svarer den 27-årige.

Mens den 27-årige forklarer sig, sidder den 36-årige og kigger på ham og ser ud til at lytte opmærksomt, men ser også træt ud.

18. sep kl. 11:52

27-årig hørte ikke samtale, som 36-årig har fortalt om

Den 27-årige forklarer, at han ikke så den 36-årige og den 19-årige danse sammen inde på diskoteket.

Da de senere passerer kvinden på gågaden, tænker han ikke noget særligt om måden, kvinden sidder på alene ved sikkerhedspullerten, svarer han, da anklageren spørger ind til det.

Anklageren spørger, hvorfor de vender om og henvender sig til kvinden. Til det svarer den 27-årige, at den 36-årige sagde, at han skulle hjælpe kvinden.

Anklageren spørger, om den 27-årige hørte den 36-årige og den 19-årige tale sammen om, hvor kvinden boede, som den 36-årige tidligere har forklaret. Det hørte han ikke, svarer han, selvom han efter egen vurdering stod tæt nok på til, at han ville kunne høre det, hvis de havde talt sammen.