Tina synger om sit liv for psykisk syge: - Jeg kan ikke gemme mig

Tina Wiberg har altid sunget andres sange og gemt sig bag et covernavn. Nu synger hun om sit eget liv med angst og PTSD for psykiatriske patienter.

3:57
Tina Wiberg er tidligere kendt under kunstnernavnet 'Sanglærken'. I 2022 udgav hun debutalbummet "Stop Tiden" i eget navn.
Foto: Mikkel Eskelund

I 14 år har Tina Wiberg fra Videbæk sunget til alle livets begivenheder, men altid med en hemmelighed bag stemmen og den musikalske facade.

Hun har gemt sig under navnet ’Sanglærken’, men i slutningen af 2022 sprang hun ud med et debutalbum i eget navn.

- Det her er lige som at springe ud ad skabet. Nu er jeg mit eget navn, og jeg kan ikke gemme mig bag et covernavn, coversange og andres følelser. Det er mine sange, fortolkninger og mine historier. Det bliver meget sårbart, og det er meget nøgent, men det kan jeg også godt lide. Det er befriende, fortæller hun.

I sine sange tager hun tunge tanker og svære emner op fra sit eget liv. Emner som mobning og præstationssamfund, og emner, som man ikke altid tør at snakke om og sætte ord på.

Hun har selv været meget igennem og lever i dag med angst og PTSD.

- Da jeg var 17 år, blev jeg mor. Jeg droppede ud af skolen, spillede elitefodbold og fik identitetskrise, for lige pludselig sidder man med et barn i armene og kan på sociale medier følge med i, hvordan ens omgangskreds fester og nyder ungdommen. Jeg kom på en arbejdsplads med dårligt arbejdsmiljø, og det var dråben. Jeg glemte at lytte til min krop og udviklede angst.

1. februar gav Tina Wiberg sammen med guitarist Ronni Bøndergaard og korsanger Pernille Hansen den første intime fortællekoncert for psykiatriske patienter i hospitalskirken på Regionshospitalet Gødstrup.
1. februar gav Tina Wiberg sammen med guitarist Ronni Bøndergaard og korsanger Pernille Hansen den første intime fortællekoncert for psykiatriske patienter i hospitalskirken på Regionshospitalet Gødstrup.
Foto: Mikkel Eskelund

Et særligt publikum

I november 2022 holdt hun release-koncert på debutalbummet i eget navn. Siden er det blevet til en række fortællekoncerter – blandt andet for psykiatriske patienter i kirken på Regionshospitalet Gødstrup.

- Det her et af de spillejobs, der gør størst indtryk. Når jeg tør stille mig op og fortælle om det, jeg har været igennem, så ønsker og håber jeg på, at der sidder bare én, som også har mod til at gøre det. Målet er at hjælpe andre, fortæller hun.

Ifølge Lykke Hertzberg Andersen, som er ergoterapeut på psykiatrisk sengeafsnit, er det da også noget, patienterne kan bruge til noget.

- Det betyder, at det ikke er helt så tabubelagt at have en psykisk lidelse, når især offentlige personer tør stille sig op og fortælle deres historie og vise, at man ikke er alene om det her.

- Desuden har musik en beroligende effekt, og det giver samhørighed omkring noget tredje. Det giver meget til hovedet, kroppen og følelserne.

Til sine fortællekoncerter gør Tina Wiberg også meget ud af at fortælle, at man godt kan leve med angst.

- Nogen mennesker bliver fri af angsten, og nogen lærer at leve med det, som er det, jeg gør.

De kommende måneder skal Tina Wiberg optræde på flere andre psykiatriske afdelinger. En turné, der er støttet af foreningen Håb i psykiatrien.