Anne-Maries personlige digte skal være med til at bryde tabu

I mange år holdt hun mund, men nu tør Anne-Marie Appelt Kjærside snakke åbent om sit barndomstraume, hvor hun blev misbrugt af en ældre dreng.

4:13
Anne-Marie Appelt Kjærsides digtsamling 'På Trods af Mig' er netop udkommet.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Anne-Marie Appelt Kjærside fra Vinderup er glad og stolt. På et bord i stuen står pakken med hendes digtsamling ’På Trods af Mig.’ Den har været længe undervejs, men nu er den her.

- Jeg turde næsten ikke åbne pakken. Det er meget personligt, og det betyder meget for mig, så det var spændende endelig at se den fysiske bog, forklarer Anne-Marie Appelt Kjærside.

Bogen er er stor forløsning, fordi den på en måde er blevet symbolet på et opgør med mange års tavshed. Tavshed om det barndomstraume, der har haft store omkostninger, og har givet Anne-Marie Appelt Kjærside en svær tilværelse.

Et af digtene i bogen hedder 'Aldrig være sig selv.'
Et af digtene i bogen hedder 'Aldrig være sig selv.'
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Som barn blev Anne-Marie Appelt Kjærside udsat for krænkelser og overgreb af en fire år ældre dreng et sted, hvor hun blev passet.

- Jeg kan ikke huske det præcis, men jeg var syv år, da det startede og 11 år, da det stoppede. Det har sat dybe spor, som jeg ikke selv var klar over, og jeg kunne ikke finde ud af at sætte ord på det, forklarer hun.

Hun fandt dog strategier til at overleve, så ingen opdagede noget. Men på et tidspunkt fortalte hun det til sine forældre, som blev meget chokerede.

- De gav mig al den kærlighed, de kunne og ville hjælpe mig, men vi kunne bare ikke finde ud af at snakke om det. Det var for tungt og svært, fortsætter Anne-Marie Appelt Kjærside.

På et bord i Anne-Marie Appelt Kjærsides stue står pakken med hendes digtsamling ’På Trods af Mig.’
På et bord i Anne-Marie Appelt Kjærsides stue står pakken med hendes digtsamling ’På Trods af Mig.’
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Hun samlede endnu engang sig selv og tog uddannelse, men det lave selvværd, skylden og skammen forsvandt ikke, og angst og depressioner tog til. Hun måtte stoppe med at arbejde som pædagog og blev førtidspensionist.

- Jeg har følt mig rigtig ensom, men med tiden kom jeg i kontakt med blandt andet Kvisten (organisation, der hjælper personer, der har været udsat for seksuelle overgreb, red.). Det var fantastisk at erfare, at der var andre, der havde det præcis mig. Sammen med blandt andet nogle skriveterapi-øvelser hos min psykolog, har jeg fået mod på at få det ud og tale om det.

Med den erkendelse er digtsamlingen med de personlige digte blevet til og Anne Marie Appelt Kjærside er nu efter mange års tavshed klar til at bryde tabuet og fortælle verden om både sit traume og de senfølger, der stadig plager hende.

- Jeg håber, den får et langt liv og vil nå ud til nogen af de mennesker, der har eller har haft det ligesom mig, siger hun.

Udover at skrive, så har Anne-Marie Appelt Kjærside også brugt meget tid på at male og tegne for at få styr på barndomstraumet.