Støjende råger plager Helle: - Det er forfærdeligt

Helle Hager fra Gullestrup ved Herning er godt og grundigt træt af rågen, som støjer fra morgen til aften.

- Det er forfærdeligt. Det er frustrerende. De larmer konstant.

Helle Hagers mening om de råger, der huserer lige i hendes baghave på en villavej i Gullestrup ved Herning, er ikke til at tage fejl af. De er nemlig til stor gene, forklarer hun.

- Vi bliver vækket klokken fire om morgenen, når rågerne begynder at skrige. Og de larmer faktisk indtil, det bliver mørkt. Så når vi har de lyse aftener om sommeren, er det først omkring klokken 23.00, der er ro. Og så begynder de igen klokken fire om morgenen.

- Når vi sidder inde i stuen og ser fjernsyn, er vi nødt til at skrue højt op, for vi kan simpelthen ikke høre noget, fordi de larmer sådan. Og vasketøjet har jeg ikke hængende udenfor længere, for de skider på det hele, siger Helle Hager.

Sådan lyder det i Gullestrup, når rågerne skriger.

- De burde blive fjernet

Larmen har ikke altid været slem i Helle Hagers baghave i Gullestrup. Men siden Herning Kommune, sammen med fire andre steder, udpegede Gullestrup til at skulle huse den fredede råge og dens reder, har støjniveauet ifølge Helle Hager generet hele nabolaget.

- Larmen er nok det mest skrækkelige ved dem. De burde simpelthen blive fjernet, siger Helle Hager.

Sådan ser rågen ud. For mange er den et højlydt bekendtskab i den danske natur.
Sådan ser rågen ud. For mange er den et højlydt bekendtskab i den danske natur.
Foto: Iris / Ritzau Scanpix

- Førhen kunne vi sidde i haven uden problemer, men det kan vi ikke mere. Det tager bare til, lyder det.

Det er dog ikke bare lige sådan at regulere rågen. Det kræver nemlig en tilladelse fra Naturstyrelsen, og den får man først, når der absolut ikke er andre løsninger. 

Inden da skal man eksempelvis først have forsøgt at skræmme eller stresse dem over en periode. Naturstyrelsen skal også vurdere de støjgener, som rågerne fører med sig.