Skal støtte både patienter og fysioterapeuter: Ny robot skal skåne Amer for skavanker

En ganske revolutionerende robot skal gøre dagligdagen for fysioterapeuter lidt nemmere.

2:37
Genoptræningsøvelser er hårde for både patient og fysioterapeut. Men på en klinik i Herning har de taget en helt ny robot i brug, som kan give patienten modstand i timevis og samtidig aflaste fysioterapeuterne.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Daniel Stokholm Lauridsen er ved at genoptræne sit ben efter en hjerneskade, og til at hjælpe med genoptræningen har hans fysioterapeut Amer Novljanin taget en helt ny robot i brug.

Robotten skal ganske gøre det mindre fysisk belastende at være fysioterapeut. Sagt med andre ord skal den gøre det hårde benarbejde.

I forbindelse med genoptræningen af Daniels ben, skal fysioterapeuten fra Bytoften Bo- og Aktivitetscenter i Herning lave en bestemt bevægelse med det svækkede ben. Men i stedet for at lave øvelsen ved hjælp af håndkraft, monteres der nu en robot, der gør hele arbejdet.

- Jeg skal lave flere hundrede gentagelser med Daniels ben, så det siger sig selv, at jeg ikke kan blive ved med det i alt for lang tid. 

Daniel Stokholm Lauridsen har haft stor glæde af robotten 'Robert' under sin genoptræning.
Daniel Stokholm Lauridsen har haft stor glæde af robotten 'Robert' under sin genoptræning.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Under fortsat udvikling

Robotten ved navn 'Robert' kommer fra virksomheden Life Science Robotics.

- Ideen kom fra en sygeplejerske fra Aalborg Universitetshospital, som havde opgaven at mobilisere patienter, der kom ud af intensivafdelingen, siger direktør Keld Thorsen. 

'Robert' er allerede klar til markedet, men robotvirksomheden er stadig ved at forbedre maskinen. Her ser virksomheden blandt andet på, hvordan man kan forbinde robotten direkte til patientjournaler for derved at lette det administrative arbejde. 

For fysioterapeuten fra Herning er robotten særdeles velkommen på klinikken. Han kommer nemlig ikke til at savne de tunge gentagende bevægelser. 

- Som fysioterapeut kan man særligt få skavanker i ryg of skuldre, og her kan 'Robert' gå ind og lave de mange gentagende øvelser for hos, Amer Novljanin.  

Tilfreds patient

For Daniel Stokholm Lauridsen har robotten været en stor hjælp i forbindelse med genoptræningen af sit ben. 

- Jeg har tidligere haft smerter i min fod, år jeg har gået rundt, men efter jeg er begyndt at genoptræne med robotten har jeg ikke haft ondt. 

- Forleden gik jeg 350 meter, og det tror jeg ikke, jeg kunne, hvis jeg ikke havde trænet med robot, afslutter Daniel Stokholm Lauridsen.