Qvalitetstid: Kortspil kan hjælpe parforholdet

De sidste fire år har januar været den måned, hvor flest par er gået fra hinanden. Parterapeut Anna Østergaard har lavet et spil, der kan hjælpe parforholdet.

Anna Østergaard med spillet Qvalitetstid, som hun udgav i sommers.
Anna Østergaard med spillet Qvalitetstid, som hun udgav i sommers.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Kvalitetstid er vigtigt for parfoldet, og et spil med næsten samme navn kan måske hjælpe.

- Der er nogen, især mænd, der ikke er så vilde med at snakke. Her får de serveret, hvad de skal snakke om. Når tingene er på et kort, så bliver det legalt at tale om for eksempel vores intime liv, eller hvad det nu kan være, fortæller Anna Østergaard, der er parterapeut i Herning.

Hun har lavet spillet ”Qvalitetstid,” hvor en bunke af kort med forskellige udsagn skal hjælpe par med at snakke om forskellige spørgsmål og lære hinanden bedre at kende.

- Hvis man ikke kan spille spillet uden at blive uvenner, så er det i hvert fald vigtigt at gå i parterapi, fordi så er der noget, vi skal have talt om, siger hun.

Anna Østergaard hjælper cirka 100 par om året, og hun fortæller til TV MIDTVEST, at når man er tæt sammen i julen og ikke kan flygte på arbejde, så kan det resultere i, at man mister lysten til at være sammen.

Hun mener, det er derfor, at skilsmisser og separationer er højest i januar,  men glæder sig over, at tallet de senere år har været faldende.

Grin og dybe samtaler

Et af de par, der bruger ”Qvalitetstid” sammen er kosmetikeren Ann Hovmøller og værktøjsmageren Kristian Ibsen, der har været kærester siden april.

- Vi har haft nogle dybe snakke, og så har vi grint ret meget. Det er fordi, man nogle gange kan blive lidt skræmt over, hvad partneren ved eller ikke ved, fortæller Ann Hovmøller med et grin om deres oplevelse med spillet.

Kristian Ibsen og Ann Hovmøller taler meget sammen. De bruger spillet til at tage fat på emner, man kan glemme at få talt om.
Kristian Ibsen og Ann Hovmøller taler meget sammen. De bruger spillet til at tage fat på emner, man kan glemme at få talt om.
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Parret bruger spillet til at diskutere emner som børn, og hvordan de ser på fremtiden, og de er begge enige om, at det er et godt værktøj til at pleje forholdet.

- Man får lige noget ekstra spice, om man vil, med forskellige ting som man ellers ikke taler om i hverdagen. Vi kan godt være uenige, og vi kan godt diskutere, men det fede er, at vi stadigvæk kan snakke om det, fortæller Kristian Ibsen.

Parret har endnu ikke haft de store problemer i parforholdet, og selvom de konkurrerer om, hvem der er bedst i Qvalitetstid, så har det ikke ødelagt den gode stemning.

Anna Østergård udgav spillet i sommers, og på nuværende tidspunkt har det solgt 600 eksemplarer.

2:17
En parterapeut fra Herning har lavet et spil, som gør det nemmere at tale om de svære ting i parholdet