Herning-virksomhed har satset på fleksjobbere: - De er guld værd

Der er store regionale forskelle på, hvor mange arbejdsdygtige personer med handicap der er ude på arbejdsmarkedet. Hos en virksomhed i Herning har de tilsyneladende knækket koden.

3:00
Tal viser mange ledige fleksjobbere. Men en virksomhed i Herning gør sit for at ændre statistikkerne.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Vi befinder os i en tid, hvor arbejdsmarkedet skriger på flere hænder og hoveder. Derfor er det oplagt at kigge på, hvordan vi kan få flere fleksjobbere i arbejde.

Sådan lyder opråbet fra Danske Handicaporganisationer (DH).

- Vi har en kæmpestor mulighed for at få flere mennesker med handicap ud på arbejdsmarkedet, siger DH-formand Thorkild Olesen.

På baggrund af tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har DH regnet sig frem til, at der er i Danmark er 49.000 ledige med handicap, som er klar til at tage et arbejde inden for 14 dage.

Alligevel er mange af dem ikke i arbejde.

I Midt- og Vestjylland står det værst til i Silkeborg Kommune, hvor 16,5 procent af de personer, der er godkendt til et fleksjob, ikke er i arbejde. I den bedre ende af skalaen ligger Viborg Kommune med en fleksjobledighed på 7,4 procent.

- Der er helt sikkert kommuner som både kan og skal blive bedre. Jeg kunne godt tænke mig, at man i kommunerne fik fokus på, at der også skal leveres arbejdskraft i form af fleksjobbere, siger Thorkild Olesen.

Virksomhed ser fordele i fleksjobbere

I Herning gør én virksomhed hvad den kan for at trække statistikken i den rigtige retning.

Hos livsstilsbutikken Epic Panda er seks af de ansatte fleksjobbere med forskellige handicap - det svarer til over halvdelen af medarbejderstaben.

En af dem er 30-årige Signe Sønderhousen, der har autisme.

- Det giver en form for selvtillid. Du er ikke bare blevet parkeret. Jeg har faktisk nogle evner, og jeg kan bidrage til samfundet, siger hun.

12 timer om ugen sidder Signe Sønderhousen på sin plads hos Epic Panda, hvor hun arbejder som illustrator.

- Det giver mig en struktur i hverdagen og det betyder, at jeg har et liv med kvalitet. Ellers sidder jeg bare lukket inde og ender som en huleboer, siger hun.

Signe Sønderhousen har været ansat hos Epic Panda i to år.
Signe Sønderhousen har været ansat hos Epic Panda i to år.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Epic Panda sælger alt fra gamle konsoller og Pokémon-kort til rollespilsudstyr og forskelligt merchandise. Butikkens ejer hedder Kristian Færge, og for ham er det vigtigt at give plads til ansatte, som måske ikke passer ind i normale stillinger.

- Det er jo ikke alle, der passer ind, men hvis de kan passe sammen, så skal de have en plads. De skal også have lov til at have et liv, siger han.

Han ser flere fordele ved at ansætte en fleksjobber frem for en almindelig medarbejder.

- De er da guld værd. Den ene ting er, at fleksjobberne ofte har en evne, hvor de kan noget specifikt rigtig godt. Nogle kan være gode til at tegne, mens andre kan fordybe sig helt i bogholderi. Den anden ting er, at der er lavere udgifter for mig som arbejdsgiver ved at ansætte en fleksjobber. De kan ansættes til færre timer end de sædvanlige 37 om uger ugen, og det betyder, at man kan vækste lige så stille med nye medarbejdere uden at skulle finde en ordinær ansat, som man måske er i tvivl om man har råd til, forklarer Kristian Færge.

Fleksjobbere møder fordomme

Selv om det hos Epic Panda i Herning fungerer godt at have flere fleksjobbere på arbejdspladsen, så er mange virksomheder tilbageholdende over for at ansætte personer med handicap.

- Vi ved at der er nogle fordomme overfor mennesker med handicap. Man er bange for, at de ikke kan levere den samme slags arbejdskraft, så man tør ikke tage dem ind på arbejdspladsen, siger Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer.

Han peger på, at vi alle har forskellige livsvilkår, og at et handicap ikke behøver være mere besværligt at tage hensyn til end så mange andre ting.

- At have et handicap et livsvilkår, man lever med. På samme måde er det et livsvilkår, hvis man skal hjem fra arbejde klokken 16 for at hente børn - det er også noget, som en arbejdsgiver er nødt til at indrette sig efter. Det er ikke meget mere besværligt at have mennesker med handicap ansat, siger han.