Pizza fra Herning på Nationalmuseet – skal vise Danmarks historie

Pizzaen bliver en del af udstillingen "en skat til Danmark", som kan ses fra 1. maj.

Da Franco Marras kom til Danmark, var der stort set ingen udenlandske restauranter.
Da Franco Marras kom til Danmark, var der stort set ingen udenlandske restauranter.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Solvognen, Egtvedpigen og Viksø-hjelmene er nogle af de ting, man kan se på Nationalmuseet i København. Det er ting, der indkapsler den danske historie.

Fremover kan de besøgende på Nationalmuseet også se et nyere bidrag fra Herning. Eller Italien om man vil.

For da italienske Franco Marras i 1974 kom til Danmark, var han blandt de første til at udbrede kendskabet til det, der senere skulle vise sig at være en spise, som kan indtages til både fødselsdag, fredagshygge og tømmermænd: Pizzaen.

- Dengang, jeg kom til Danmark, var der ikke italienske restauranter. Der var slet ikke udenlandske restauranter. Så tænkte jeg, at jeg godt kunne tænke mig at åbne en italiensk restaurant, siger Franco Marras om sin rejse til Danmark, hvor han efter tre år åbnede sin første restaurant.

Og som sagt så gjort.

Derfor skal Franco Marras’ pizza nu udstilles på Nationalmuseet, som vil lave en stor udstilling om danmarkshistorien gennem de seneste 100 år med genstande, der gemmer på personlige historier.

Svær start

72-årige Franco Marras driver til daglig restauranten Marco Polo i Herning, men det var ikke til at spå fra dag et, at hans pizzaer skulle blive en succes i Danmark

- Det var svært, da jeg kom til Danmark på grund af sproget, og fordi det var svært at finde lokaler. Efter tre år fik jeg chancen i Herning. Jeg boede i Silkeborg, men jeg var åben, siger han.

Det gik dog ikke strålende det første år. Men med tiden steg omsætningen, og pludselig var den så høj, at han var nødt til at skifte lokalerne ud med andre, der var større, fordi han ikke havde plads til alle sine gæster.

Svært første år, men derefter steg omsætningen, og så var han nødt til at skifte til andre, større lokaler, fordi der ikke var plads nok til alle gæsterne

Stolt familie

Det er ikke kun i Danmark, at der er lagt mærke til, at Franco Marras’ pizza nu skal være en del af Nationalmuseets udstilling.

For den glade pizzabager har fortalt familien hjemme i Italien om sine bedrifter, og det bringer stolthed i pizzaens hjemland.

- Vores familie hjemme i Italien er meget stolte, siger Franco Marras’ datter, Sandra, og fortsætter.

- Jeg synes, at min var efter 42 år i branchen fortjener det.

Franco Marras med menukortet som det så ud i 1980.
Franco Marras med menukortet som det så ud i 1980.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

"En skat til Danmark"

Udstillingen, som Franco Marras’ pizza skal være en del af, hedder ”En skat til Danmark”.

Den laves i samarbejde med TV 2, og det var i den forbindelse, at pizzabageren mandag var på landsdækkende TV for at fortælle om hans og hans pizzas historie.

Pizzaen fra Herning er en af i alt 80 genstande, som et ekspertpanel – udvalgt af Nationalmuseet - har valgt.

Foruden en pizza kan man se den bil, som Bernard Law Montgomery kørte i igennem de københavnske gader efter befrielsesdagene i 1945, ligesom den hjelm, som brandmanden, der mistede livet i slukningsarbejdet efter fyrværkeriulykken i Seest i 2004, havde på.

Udstillingen kan ses fra 1. maj til 18. oktober 2020.

2:13
Franco Marras ejer restauranten Marco Polo i Herning, og i 1978 satte han den italienske specialitet på landkortet.