Opråb fra frustreret far rykker ind på Christiansborg

Efter at flere kommende gymnasieelever har fået afslag på optagelsen om at gå på Herning Gymnasium, er sagen nu kommet videre til politikerne på Christiansborg.

3:00
Michael Wiese og datteren Mathilde Thusgård Wiese har netop startet en underskriftindsamling for at råbe politikerne op, fordi hun har fået afslag på optagelse på Herning Gymnasium.

En række kommende gymnasieelever, som bor i Herning Kommune, har fået afslag på optagelsen på Herning Gymnasium.

Det er på trods af, at det var der, de allerhelst ville tage deres studentereksamen. I stedet er de sendt til Vestjysk Gymnasium Tarm eller Struer Statsgymnasium.

Fordelingen har fået borgmesteren i Herning, Dorte West (V), til at skrive et brev til Børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

I brevet beder hun ministeren om at omgøre beslutning, der er truffet af Fordelingsudvalgets i Region Midtjylland.

Også Folketingsmedlem og medlem af Børne- og undervisningsudvalget, Kenneth Mikkelsen (V), synes, at fordelingen er forkert, og derfor vil han nu forsøge at få ministeren til at række fokus på brevet fra borgmesteren.

- Det er ærgerligt, at vi har sådan en systematisk tilgang til det her, det er nogle regneark om hvor lang afstand, der er afgørende - i stedet for at tage udgangspunkt i det enkelte individ. Og at borgere i Herning Kommune ikke kan komme på deres eget gymnasium, det synes jeg er svært uheldigt, forklarer han.

Vigtigt at holde liv i gymnasier i udkanten

Ifølge forkvinden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Alma Tynell, er det vigtigt, at de mindre gymnasier vil eksistere i fremtiden.

- Hvis man skal gå i gymnasiet langt væk fra, hvor man bor, har det konsekvenser både for trivsel og for faglighed. Det betyder, at man kan risikere, at man skal tidligt op om morgenen for at nå en bus, som har dårlige afgange, og som måske kører en mærkelig rute hen til gymnasiet, og at man også skal nå den allerførste bus efter skole, forklarer forkvinden.

Hun mener, det er afgørende for både trivsel og faglighed, at der er gymnasier i lokalområderne, så man ikke går glip af det sociale liv på skolen efter skoletiden.

Dette er Kenneth Mikkelsen og Venstre kun delvist uenig i.

- Vi har også sympati for gymnasierne i udkantsområdet, og vi anerkender også, at vi skal gøre en indsats for at bevare dem, men vi bliver også nødt til at tage hånd om det enkelte individ, forklarer han.

Råb politikerne op

En af dem, der har fået afslag fra Herning Gymnasium, er Michael Wieses datter, Mathilde Thusgård Wiese.

Hun skal nu fra Aulum til Struer for at gå på gymnasiet, fordi der ikke er flere pladser i Herning. Det er uretfærdigt, mener Michael Wiese, som derfor har startet en underskriftindsamling for at få afgørelsen lavet om.

Ifølge formand for Udvalg for Regional Udvikling, Bent Graversen (V), er det også en god idé at rette henvendelse til systemet og regionens politikere.

- Min opfordring er, at forældre og de unge mennesker nu retter henvendelse til ansøgningsstederne og til regionen, og så få genbehandlet sin sag. Sådan så vi ender op med flest glade studerende, siger han og tilføjer:

- Det er en kæmpe frihed, hvis man selv kan vælge sine retninger, så jeg kan sagtens forstå deres frustrationer.

I alt er det 68 elever, der ikke har fået deres første prioritet på Herning Gymnasium. Ud af dem bor 35 i Herning Kommune, og 23 af dem er sendt ud til skoler udenfor kommunen. 

Ministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, har ikke haft mulighed for at stille op til interview.

Se indslaget om Emma Pilgaard Christensen og Mathilde Tannebæk Nissen, der netop har fået afslag fra Herning Gymnasium.

2:47
68 unge har fået den nedslående besked, at de ikke kan komme ind på Herning Gymnasium. I stedet for har flere fået en plads på et gymnasie i en helt anden kommune.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST