Ny brand i omstridt hotel ved Haderup

Hotelbygninger, der én gang tidligere er udbrændt, har igen stået i flammer.

Natten til mandag stod de gamle hotelbygninger i den lille by Haderup pludselig i brand. Det fortæller vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ole Vagnhøj.

Ifølge politiet er branden ikke opstået af sig selv. 

- Den er i hvert fald påsat. Vi kan se, at der er flere arnesteder derude, lyder det fra vagtchefen, der supplerende fortæller, at der ikke er strøm i bygningerne, som blev forladt for mange år siden.

Branden blev anmeldt omkring klokken halv fire i nat. Da brandvæsenet ankom til stedet, var der gang i flammerne.

- Kælderen er fuldstændig fyldt af røg, fortæller indsatsleder ved Brand & Redning Midtvest, Lars Stensbjerg. 

Han kan ikke helt præcist sige, hvordan branden er opstået, men siger dog:

- Det er usandsynligt, at der går ild i et forladt kælderrum af sig selv, siger han.

Bygningerne står tomme, og der har ikke været nogen fare for hverken mennesker eller dyr. 

Brændte i 2013

Det er ikke første gang, at det gamle hotel står i flammer. I juli 2013 udbrændte bygningerne en tidlig fredag morgen.

På daværende tidspunkt havde hotellet allerede været lukket gennem mange år, og naboerne havde længe klaget over, at bygningerne fik lov at stå som et spøgelseshus i forfald. 

- Jeg synes bare altid, at det har set smadret og grimt ud. Jeg synes, at det er lidt ærgerligt, at de ikke gør noget ved det, sagde en nabo dengang til TV MIDTVEST.

I 2013 brændte hotellet i Haderup ved Herning.

Strid mellem ejer og kommune

Hotelbygningerne og området omkring dem har også tidligere dannet ramme om en mangeårig strid mellem stedets ejer, Frank Svalgaard, og Herning Kommune. 

I 2007 byggede ejeren jordvolde og kunstige søer i det omkringliggende Karup Ådal, som er fredet. Kommune bad ham straks stoppe graveriet, og de ville have naturen genskabt, men Frank Svalgaard klagede over påbuddet.

Et år senere afgjorde Naturklagenævnet, at Herning Kommune havde handlet korrekt, og den 23. november 2009 vendte Fredningsnævnet ligeledes tommelfingeren nedad, da hotelejeren med en officiel ansøgning bad om lov til at grave ud i Karup Ådal. Endnu en gang klagede Frank Svalgaard over afgørelsen. 

I mere end seks år har ejeren af det gamle hotel i Haderup, Frank Svalgaard, leget kispus med Herning kommune. En sag, der har kostet kommunen rigtig mange ressoucer

Striden resulterede i, at Frank Svalgaard og SP Invest blev tiltalt for overtrædelse af Naturbeskyttelses- og planloven. Men mens SP Invest blev dømt til at skulle reetablere området, blev ejeren frikendt, fordi han ifølge retten ikke formelt var direktør i firmaet. 

Byrettens dom blev anket til landsretten. I november 2017 blev både Frank Svalgaard og SP Invest frifundet i sagen.

Frank Svalgaard blev frifundet i byretten, mens SP Invest blev dømt til at reetablere området. I Vestre Landsret blev både selskabet og Frank Svalgaard frikendt.

Branden i Haderup er ikke den eneste indenfor de seneste døgn. Ved midnatstid natten til søndag brændte et hus på Ølstrupvej mellem Spjald og Ølstrup. Også det hus stod tomt og har tidligere været udsat for påsatte brande.

Midt- og Vestjyllands Politi er opmærksomme på begge brande, oplyser vagtchefen.