Minksagen fældede Mogens Jensen: Nu drømmer han om comeback som minister

Torsdag er det præcis tre måneder siden socialdemokraten Mogens Jensen havde sidste arbejdsdag som minister. Han håber en dag at vende tilbage på ministerholdet.

Der har været meget stille om socialdemokraten Mogens Jensen, siden han forlod Fødevareministeriet og de andre ministerier han stod i spidsen for 18. november 2020.

Det skete samme dag, som regeringen fremlagde sin redegørelse over det forløb, der førte frem til at samtlige mink i Danmark skulle aflives. 

Redegørelsen kom 14 dage efter statsminister Mette Fredriksen havde sagt, at minkene skulle aflives på grund smitterisiko med Covid-19.

Nu er der gået tre måneder. Mogens Jensen har stort set været væk fra offentligheden, siden den dag han stoppede som minister. Tiden har han blandt andet brugt på eftertanke.

- Det var selvfølgelig en hård tid at komme igennem, fortæller Mogens Jensen.

Vi møder ham i Klitmøller, hvor han har sommerhus.  

- For mig har det handlet om at geare lidt ned i perioden og så var det op på hesten igen. Og det er jeg så nu, fortæller den tidligere socialdemokratiske minister. 

I dag er Mogens Jensen stadig næstformand i Socialdemokratiet og medlem af Folketinget.

Statsminister sidder for bordenden, da beslutningen bliver taget

Da Mogens Jensen gik af som minister 18. november 2020 efter flere dages pres, nægtede han på TV MIDTVEST, at han tog skraldet for statsministeren. Beslutningen blev taget, fordi der var blevet begået fejl i minksagen i Fødevareministeriet, lød det i november fra Mogens Jensen. 

I dag siger Mogens Jensen om forløbet:

- Den her beslutning (om at aflive alle mink. red.) er selvfølgelig en kollektiv beslutning. Vi sidder i regeringen og træffer den her beslutning, og selvfølgelig er det statsministeren, der sidder for bordenden og konkluderer, men det er en beslutning, som vi alle står inde for. Nu er det bare mig, der har det ressortområde, hvor det her hører under, og hvor fejl også blev begået. Så synes jeg også, at det er min pligt at tage ansvaret, siger Mogens Jensen til TV MIDTVEST.

En af grundene til at regeringen den gang reagerede, som den gjorde, var frygten for Cluster 5 - en mutation af coronavirus.

- Den her Cluster 5 mutation bliver altså beskrevet som farlig af Kåre Mølbak (daværende direktør i Statens Serum Institut. red.) på det her tidspunkt. Og hvordan agerer du så? Sidder du bare og siger 'nå ja, vi tager det lige stille og roligt'? Nej, du handler. Det er du nødt til at gøre. Og så kan der komme alt muligt, når du ser bagud, jamen kunne du lige have gjort sådan og sådan. Det er der bare ikke tid til, fortæller Mogens Jensen.

Oven på minksagen har Folketinget besluttet at nedsætte en granskningskommission, der skal undersøge forløbet op til, at alle danske mink blev aflivet.

- Hvilken rolle spillede statsministeriet?

- Jeg går ikke ind i detaljeret samtale om forløbet, for det bliver nu undersøgt af granskningskommissionen, og jeg afventer med sindsro resultatet af det. Det eneste jeg bare kan sige er, at jeg kunne se der blev begået fejl i mit ministerium, og det tog jeg ansvaret for, siger socialdemokraternes næstformand, Mogens Jensen.

- Synes du, det var rimeligt, at du tog ansvaret for det her?

- Ja, det synes jeg. Fordi de fejl, som jeg konstaterer, er begået i mit ministerium, det er der nogen, der må tage ansvaret for. Og det gør jeg.

Klar til nye opgaver

I den første uge efter han stoppede som minister trak Mogens Jensen stikket helt. Efter tre måneder med tid til eftertanke og lidt vind i håret, er han ved at være klar til nye opgaver og gerne med ansvar.

Så længe granskningskommissionen pågår, har han dog tænkt sig at holde sig lidt fra opgaver, hvor der følger meget offentlig bevågenhed med.

 - Det er da klart, at jeg ser mig selv i en ledende rolle i Socialdemokratiet. Det har jeg jo også, nu er det bare mere på de interne linjer. Hvad det fører til om nogle år, vil jeg ikke gisne om nu, men jeg har stadig ambitionen om at være i frontlinjen i dansk politik og i Socialdemokratiet, siger den nuværende næstformand i partiet.

Mogens Jensen er valgt i Herning. To gange har han været minister. Først under Helle Thorning-Schmidt og sidste gang i Mette Frederiksens regering.

Nu er han så småt begyndt at drømme om, at han måske en gang får en chance til som minister.

- Jo, den ambition er der da, men det ligger ikke lige for nu og her. Så vi må se, om man kommer på holdet igen på et tidspunkt. 

- Men skræmt er du ikke? 

- Nej, det er jeg ikke. Også selvom jeg indrømmer, at det var en hård tur den her, så er arbejdsglæden ved at kunne lægge en kurs og skaffe resultater større end de skuffelser og ærgrelser, der hører med til at være i sådan en position i dansk politik, siger Mogens Jensen. Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.