Mindre spild og lavere CO2-udledning: Herning-alliance vil hjælpe virksomheder i gang med ny teknologi

AU Herning er nu så langt med udviklingen af teknologien bag 3D-metalprint, at det meget snart kan blive hverdagskost i flere virksomheder.

Metal 3D-printeren her koster fem millioner kroner.
Metal 3D-printeren her koster fem millioner kroner.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Mange har nok hørt om 3D-printere, hvor plastik bliver smeltet og sprøjtet ud i alle mulige former og farver.

Det er smart, men har også sine begrænsninger i forhold til brudstyrke og anvendelse, og for de fleste industrivirksomheder giver det mere mening at printe deres produkter direkte i metal.

Det mener de hos AU Herning, hvor man efterhånden er langt med teknologien. Her synes man, at det snart er tid til, at virksomhederne kan tage metalprinterne i brug.

- Alle virksomheder, som producerer i metal, vil højest sandsynligt kunne finde noget, de kan bruge det her til, fortæller Christian Perti, der er lektor ved AU i Herning.

Skal udbrede kendskabet

For at udbrede budskabet om 3D-metalprint er AU Herning gået sammen med Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Dansk AM Hub og Herningsholm Erhvervsskole & Gymnasier i et samarbejde, der hedder 3D Metal Alliance.

Alliancen vil gerne arbejde tæt sammen med industrien.

- Det, der er udfordringen for os, det er, at vi ved en masse om, hvad teknologien kan, og så alligevel så skal vi finde ud af, hvor er grænserne henne, hvordan gør vi det reelt i praksis, forklarer Martin Heide Jørgensen, der er gruppeleder ved maskinteknik hos Aarhus Universitet i Herning.

Industrien vil også meget gerne trække på forskernes viden, fortæller Kenneth Mikkelsen, der er direktør for Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande.

- Når man har set 3D-print rundt omkring, så har vi set mange Eiffeltårne og alt muligt andet blive printet i plast eller metal. Nu synes jeg, vi skal tage det skridtet videre og sige: ”Hvordan kan det rent faktisk passes ind i lige nøjagtig den enkeltes produktion?”, siger han.

Bæredygtig mulighed

3D-metalprint kan blandt andet betyde lavere CO2-udledning, mindre spild og i sidste ende lavere priser for forbrugerne, da man kan printe med metalaffald, men maskinen er dyr.

Derfor kan fællesprintere, hvor flere virksomheder deler, måske være fremtiden. Men det kræver, at virksomhederne tager teknologien til sig.

- Jeg tror faktisk ikke, der går så lang tid, og vi kan jo begynde stille og roligt at se, at det allerede sker rundt omkring, siger Kenneth Mikkelsen. 

2:48
AU i Herning prøver at få flere virksomheders øjne op for 3D-print i metal, der har mange fordele.