Medie: Herning har det mest PFAS-forurenede område i Danmark

Det kan ikke sprede sig, lyder vurderingen fra kommunen og Region Midtjylland.

Arkivfoto med PFAS-prøver.
Arkivfoto med PFAS-prøver.
Foto: Pernille Leftes Niclasen, TV MIDTVEST

Et område i Herning har PFAS-niveau, som ligger ekstremt højt over grænseværdien - hele 100.000 gange højere.

Grunden ligger på Tingvej 18 i Herning, og dermed har kommunen mest PFAS-forurenede område i Danmark. 

Det skriver Herning Folkeblad.

Herningegnen har haft mange industrier, der har udledt store mængder PFAS. Region Midtjylland har derfor afdækket flere steder i lokalområdet med for høje PFAS-tal.

Det kan dog ikke sprede sig, lyder vurderingen fra kommunen og Region Midtjylland.

- I forhold til Tingvej 18 er forureningen fundet i et industriområde, og vi vurderer ud fra nuværende data, at boliger uden for området ikke vil blive påvirket af forureningen fundet på grunden. Vi er ikke færdige med at indsamle data fra området, så vi kan ikke lave en afsluttende rapport endnu, men indtil videre ser det lovende ud, siger Lotte Banke, geolog ansat ved Region Midtjylland, til avisen.

Geologen fortæller, at jorden under Tingvej 18 indeholder meget ler. Det betyder, at PFAS siver langsomt ned i grundvandet og på den måde lettere fortyndes. Det medfører dermed en knap så skadelig koncentration forhold til, hvis jorden havde været sandet.

Ikke langt fra Tingvej 18 findes en drikkevandsboring fra Herning Vand. Men på grund af jordens indretning under matriklen er det ikke sandsynligt, at drikkevandet bliver forurenet med PFAS. Lotte Banke mener derfor ikke, der er grund til bekymring blandt borgerne, selvom tallet lyder meget højt.