Maskinforhandler fik stjålet tre traktorer – pludselig dukkede de op i Tyskland

Traktorer for flere millioner blev en nat stjålet fra Aulum og kørt ud af landet.

Det er blandt andet en traktor som denne, tyvene stjal.
Det er blandt andet en traktor som denne, tyvene stjal.
Foto: Maskincentrum A/S

Det er ikke usædvanligt, at tyveknægte finder vej til landbrugsmaskiner og tømmer dem for elektronik og GPS-udstyr, men hos Maskincentrum i Aulum gik tyvene en nat efter noget større – de stjal tre hele Case-traktorer til samlet 2,5 millioner kroner.

- Den ene traktor havde et PCM-modem, så vi kunne se, hvornår den var blevet startet, og hvor den sidst havde sendt signal fra, siger Søren Høgenhof Larsen, der er afdelingsleder ved maskinforhandleren.

Han fortæller, at modemmet begyndte at sende klokken 01.00 natten til 12. oktober, og at signalet endte ude på en øde markvej ved en skov. Men der var ingen traktorer at se, da han nåede derud.

- Vi kunne se masser af hjulspor. De var kørt i maskinerne fra os og ud til markvejen. Der må de have læsset dem på en lastbil. Jeg ved ikke, om de har været fire mennesker for at kunne ordne det hele, siger afdelingslederen.

Selvom sporet endte blindt på markvejen, så kom Syd- og Sønderjyllands Politi og dets tyske kollegaer pludselig på sporet af traktorerne syd for grænsen.

Mistænkelig lastbil standset af tysk politi

For samme dag som traktorerne var blevet stjålet i Aulum, stoppede tysk politi en rumænsk lastbil med en 28-årig chauffør i Schleswig, som viste sig at have de tre midtjyske traktorer på hængeren, står der i en pressemeddelelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Myndighederne havde allerede fattet mistanke til lastbilen, da den kørte ind i Danmark, og derfor stoppede tysk politi den, kort efter den igen var kørt over grænsen med kurs mod syd.

- Det er lykkeligt, at de blev fundet. Vi har fået traktorerne hjem igen. Den sidste kom hjem i torsdag, siger Søren Høgenhof Larsen fra Maskincentrum.

Sammen med sine kollegaer er han nu ved at finde ud af, hvor store skader traktorerne har fået under deres rejse fra Aulum til Tyskland.

- Det har vi ikke det fulde overblik over endnu. Den ene traktor var med frontlæsser, og den har i hvert fald taget skade, da den er blevet læsset på lastbilen, siger afdelingslederen.

Maskincentrum har tidligere været udsat for tyveri af GPS-udstyr og anden elektronik, men Søren Høgenhof Larsen har svært ved at se, hvad virksomheden kan gøre yderligere for at undgå tyveri i fremtiden.

- Vi kan overveje mere overvågning, men det leder de sig ikke holde tilbage af i dag. De er jo hurtige. Jeg synes, vi gør, hvad vi kan, siger han.

Den rumænske lastbilchauffør sidder nu varetægtsfængslet i mindst tre uger, mens politiet efterforsker sagen, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.