Larm og lugt fra biogasanlægs lastbiler: Winne Andersen kan ikke komme af med sit hus

Lastbilerne, der kører til og fra biogasanlægget ved Videbæk, larmer og lugter i så høj en grad, at Winnie Andersen ikke kan sælge sit hus.

Winnie Andersen kan ikke finde ro noget sted på hendes en hektar store grund. Lastbilerne på hovedvejen skaber en tung støj.
Winnie Andersen kan ikke finde ro noget sted på hendes en hektar store grund. Lastbilerne på hovedvejen skaber en tung støj.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Et af verdens største biogasanlæg ligger i Videbæk, og de producerer 21 millioner kubikmeter metan om året. Med så stor en produktion skal der naturligvis bruges en del biomasse, hvilket kan komme i form af husdyrgødning, restprodukter fra Arla og organisk industriaffald.

Alt dette kommer - og går - med lastbiler. Faktisk kører 50 lastbiler om dagen til og fra biogasanlægget Nature Energy Videbæk.

Det er til stor gene for naboen, Winnie Andersen, der bor 50 meter fra anlægget.

- Der er faktisk aldrig ro. Vi kan ikke sætte os ud på terassen for eksempel. Mine børnebørn kan ikke ligge i barnevognen og sove her fordi, der er konstant støj, siger Winnie Andersen.

Foruden konstant støj er der også en konstant lugt fra lastbilerne, der kører til biogasanlægget. 

- Det lugter af gylle, og det lugter rigtig slemt. Vores børn har været til middag, hvor de har sagt: For fanden hvor det lugter mor, og sådan er det hele tiden, fortæller naboen.

Biogasanlægget blev inviet i juni sidste år, og selvom der aldrig har været helt stille på Skjernvej ved Winnie Andersens hus, så har lydniveauet ændret sig. 

- Før var det en blød støj, men nu er det mere tung støj. Efter vi har fået biogasanlægget, er der meget mere larm, og det er stressende.

Ingen vil købe huset

Winnie Andersen og hendes mand vil gerne væk fra ejendommen og biogasanlægget, men det er ikke et nemt hus at få solgt. 

- Vi kan jo ikke bare lade sådan en ejendom stå og så ikke komme af med den. Det er ikke ret mange mennesker, der har lyst til at bo sådan et sted, siger førtidspensionisten Winnie Andersen.

Hun mener i stedet, at det store biogasanlæg kunne købe hendes en hektar store grund.

- Vi kunne godt tænke os, at de købte ejendommen eller lavede nogle andre tiltag. Vi har også været inde og snakke med dem om det, men det er et no-go, fortæller naboen.

Nature Energy og Winnie Andersen har været i dialog, men der er endnu ikke fundet en løsning på problemet, og det kommer der formentlig ikke lige foreløbigt.

- Det er en smuk tanke, at vi kunne købe alle ejendomme op rundt om biogasanlægget, men det er ikke den måde vi driver virksomhed på, og det har vi ikke intentioner om. Vi prøver derimod at løse de konflikter, der er, siger driftsleder for biogasanlægget ved Videbæk, Christian Kok.

Christian Kok mener, at biogasanlægget ligger godt placeret i forhold til naboer, men at det er svært at gøre alle glade.
Christian Kok mener, at biogasanlægget ligger godt placeret i forhold til naboer, men at det er svært at gøre alle glade.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

En undersøgelse er sat i gang

Nature Energy Videbæk kører 600.000 tons biomasse ind på anlægget om året, og ifølge reglerne kunne de fragte endnu mere, hvis de havde haft et endnu større anlæg. 

- Vi har lov til at behandle betydeligt mere biomasse end vi gør nu. Så vi holder os længe inden for kravene fra kommunen og tilladelserne, vi har, fortæller Christian Kok. 

Kommunen, der i sin tid gav tilladelsen til opførelsen af biogasanlægget, vil undersøge problemet.

- Anlægget er blevet bedt om en redegørelse for, om der er støj, og om der er lugtgener fra anlægget. Dem, der laver tankene til lastbilerne, er blevet bedt om at undersøge, om der kan være noget, der gør, at det lugter, når lastbilerne kører forbi på hovedvejen, siger John G. Christensen (A), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Biogasanlægget producerer grøn energi i stor stil, og selvom Winnie Andersen ikke har et problem med produktet, er hun stadig ked af omstændighederne.

- Jeg synes, at det er fint med den energi. Jeg synes bare, at vi skal behandles ordentlig, og det føler jeg ikke, at vi er blevet.

Biogasanlægget producerer, hvad der svarer til varmeforbruget i mere end 10.000 boliger.

2:32
Et af verdens største biogasanlæg ligger i Videbæk, og de producerer 21 millioner kubikmeter metan om året. Med så stor en produktion skal der naturligvis køres en del biomasse ind, og de mange lastbiler skaber frustration hos naboerne.