Kristian Jensen lobbyer for Thorning

Kristian Jensen tror på, at Helle Thorning-Schmidts kandidatur har "en rigtig god chance", og taler hendes sag på møde i Luxemborg.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har på et uformelt udenrigsministermøde i Luxembourg kastet sig ud i et aktivt lobbyarbejde for at fremme tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) kandidatur til den internationale toppost som FN's flygtningehøjkommissær.

- Jeg har taget det op og sørget for, at de har fået at vide, at Danmark stiller med en stærk kandidat, og det er der blandt dem, jeg har snakket med, blevet taget meget, meget positivt imod, siger Kristian Jensen.

Fredag aften havde han foreløbig talt med den polske udenrigsminister, Grzegorz Schetyna, den cypriotiske udenrigsminister, Ioannis Kasoulides, og EU's udenrigschef, Federica Mogherini.

Thornings kandidatur har opbakning fra de nordske og baltiske lande, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har forsøgt at gøde jorden for sin politiske rival gennem samtaler med blandt andre FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Det er klart, at det her er noget, vi har været ude at samle opbakning til i nogen tid, inden vi melder det ud. Derfor har det også været drøftet med ledere rundt omkring i Europa og i FN-systemet, siger Kristian Jensen om processen.

- Men jeg kommer til at bruge noget mere tid på at gnave mig ind på det her i den kommende tid, tilføjer han.

Kristian Jensen tror på, at Helle Thorning-Schmidts kandidatur har "en rigtig god chance", fordi den tidligere statsminister har den nødvendige erfaring og baggrund og bliver opfattet som kompetent til opgaven.

- Men det er også sådan i politik, at man ikke skal stille op til valg, hvis ikke man er forberedt på, at det kan gå galt, siger han.

Hvis Thorning får posten, vil det være anden gang, at en dansker bliver FN's flygtningehøjkommissær. Tidligere statsminister Poul Hartling (V) bestred posten fra 1978 til 1985.

Den diplomatiske toppost bliver ledig til nytår, når portugiseren Antonio Guterres siger farvel efter mere end 10 år som ansvarlig for FN's arbejde med at beskytte og hjælpe verdens over 60 millioner flygtninge.

 

/ritzau/


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Politik.