Inflation former Formland: - Man køber ikke en sofa, før elregningen er betalt

De stigende leveomkostninger får forbrugerne til at holde igen med at købe møbler og nips. Det mærker interiørvirksomhederne på Formlandmessen.

2:05
Det er blevet sværere at sælge dyrt interiør som eksempelvis sofaer.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

- Man kan godt mærke, at det kræver mere omtanke at gå ud at købe et vitrineskab, end det gør at købe en lille lysestage, siger Daniel Henriksen. 

Han er medejer af det herningensiske interiørfirma Hübsch, som i dag er rykket ind i MCH Messecenter Herning for at vise varerne frem.

Men der er færre, som investerer, fortæller han.

- Vi kan sagtens mærke, at kunderne køber mindre på grund af inflationen. Og det er nok sådan, at man ikke køber en sofa, før elregningen er betalt, og bilen er tanket. Det er jo klart, at de nødvendige forbrugsvarer bliver prioriteret først, og det, som man kan kalde "luksusvarer" - møbler og interiør - kommer i anden række. Vi er desværre ikke det, man prioriterer højest i sin hverdag, siger Daniel Henriksen. 

Daniel Henriksen er medejer af Herning-firmaet Hübsch. De holder fast i at komme på messe, selvom krisen kradser.
Daniel Henriksen er medejer af Herning-firmaet Hübsch. De holder fast i at komme på messe, selvom krisen kradser.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

En kompleks tid med tilliden i bund

Ifølge tal fra Danmarks Statistik er forbrugertilliden lige nu det laveste nogensinde. 

Ifølge trendforsker og forbrugerekspert Louise Byg Kongsholm er det flere år med corona, krig og inflation, som får tilliden til vores egen og landets økonomi til at knække.

- Vi oplever både, at slutbrugerne og dem, der køber ind til butikkerne, er blevet lidt mere tilbageholdende og sidder lidt mere på pengene. Man køber ind i lidt mindre, men mere sikre partier, fortæller hun.

Faktisk er ikke kun forbrugertilliden der er historisk lav - det samme er arbejdsløsheden. 

- Så vi står et meget mærkeligt sted, hvor forbrugeren på den ene side er bange for fremtiden, men på den anden side har masser af arbejde og masser af penge, så det er en meget kompleks tid, vi lever i, siger Louise Byg Kongsholm. 

Vigtigt at holde hovedet højt 

Ifølge trendforskeren kommer der til at gå lidt tid, før branchen er ovre det værste. 

- Vi kommer et godt stykke ind i 2023, før vi er ude af det her, så man skal væbne sig med tålmodighed. Under corona skulle vi alle sammen overleve ved hjælp af støttekroner – nu hedder det ”den stærkeste vinder”, og dér er der altid nogen, der knækker nakken, vurderer Louise Byg Kongsholm. 

I standen ved interiørfirmaet Hübsch holder medejer Daniel Henriksen dog stadig hovedet højt. For det er med at holde fokus på lyset i mørket. 

- Det er en svær tid for alle lige nu. Det er en svær tid at drive virksomhed i, og det er en svær tid at være forbruger i. Men hvis vi hænger os i alt det negative, så mister vi også motivationen og lysten til at fortsætte. Hvis ikke jeg har troen på det, så kan jeg heller ikke forvente, at mine medarbejdere har det, siger han. 

Og derfor er han også fortrøstningsfuld overfor fremtiden. 

- Vi ved, vi går en hård tid i møde, men der er også lys for enden af tunnelen. Fragtpriserne har været helt absurde. Det har været helt til det ekstreme, hvad vi skulle betale for at få varer hjem. Men der ser vi en udvikling nu, som går den rigtige vej. Heldigvis, siger Daniel Henriksen.

Formland 2022 har åbent fra 18.-21. august.