Herning Kommune vil spare 325.000 kroner: Morten fik dyr knæprotese uden bøvl af Ikast-Brande

Lørdag kunne vi fortælle om 14-årige Filip Thinggaard, som har fået afslag på en Genium X3-protese af Herning Kommune. Men i nabokommunen Ikast-Brande fik Morten Klein det elektroniske knæ uden problemer.

2:35
Morten Klein fik uden problemer bevilliget den 534.000 kroner dyre knæprotese Genium X3 af Ikast-Brande Kommune.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

For fem år siden fik Morten Klein amputeret sit ben efter en færdselsulykke. Alligevel går han på trapper og slår sin græsplæne stort set, som om intet var hændt.

Årsagen er den intelligente og elektroniske Genium X3-knæprotese, som har erstattet hans eget knæ af kød og blod.

- Jeg kan selvfølgelig mærke, at jeg er mere træt efter ti kilometers gang, end før, men ellers kan jeg stor set det samme, siger Morten Klein.

Og hvis navnet på protesen klinger bekendt, så skyldes det nok, at vi lørdag kunne fortælle historien om 14-årige Filip Thinggaard fra Aulum, der har fået afslag fra Herning Kommune på at få bevilliget selvsamme knæled. 

I stedet har kommunen vurderet, at et 325.000 kroner billigere led er tilfredsstillende for drengen. Morten Klein fik dog Genium X3-leddet bevilliget af nabokommunen Ikast-Brande uden problemer, hvor han boede, da ulykken indtraf.

- Jeg fik formuleret, at jeg var et meget aktivt menneske, og så gik det igennem samme dag, som de fik mailen, tror jeg, siger han.

Morten Kleins knæprotese er blevet tunet med orange farve og Harley Davidson-klistermærker, men indenunder er præcis den Genium X3-protese, som 14-årige Filip Thinggaard drømmer om.
Morten Kleins knæprotese er blevet tunet med orange farve og Harley Davidson-klistermærker, men indenunder er præcis den Genium X3-protese, som 14-årige Filip Thinggaard drømmer om.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Ifølge en ekspert, er Genium X3 det bedste på markedet og overgår det billigere C-leg 4 alternativ, som Herning Kommune har tilbudt Filip Thinggaard, på en række punkter.

- Det er ekstremt slidstærkt, det kan holde til næsten alt. Så har det en funktion også, så man kan løbe med det, siger Jesper Fløcke Larsen fra Bandagist-Centret i Aarhus, som dog også understreger, at det primært er til meget aktive personer.

Netop at lære at løbe er 14-årige Filip Thinggaards største drøm, som kun Genium X3-leddet altså kan opfylde. 

Derfor har familien også klaget over beslutningen om, at han skal have det billigere alternativ, som trods alt stadig koster 209.900 kroner og ligeledes er elektronisk.

Herning Kommune har fire uger til at behandle klagen, inden den ryger videre til Ankestyrelsen, hvis kommunen fastholder vurderingen, som man også kan høre mere om i lørdagens indslag, som kan ses herunder.

2:51
Herning Kommune vil ikke betale en dyr benprotese til 14-årige Filip Thinggaard. I stedet har de bevilget en billigere og - i følge familien - dårligere model.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST