Herning Kommune slukker computeren til gavn for de handikappede

Handikappede i Herning Kommune får mere tid med pædagogerne, der slukker deres computer og bliver mere analoge.

Camilla Lund Nielsen og Niels Vester Ørnstrand er begge brugere af Herning Kommunes dagtilbud. Og så var det dem, der fortalte de ansatte, at de brugte al for meget tid bag computeren.
Camilla Lund Nielsen og Niels Vester Ørnstrand er begge brugere af Herning Kommunes dagtilbud. Og så var det dem, der fortalte de ansatte, at de brugte al for meget tid bag computeren.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

I fremtiden bliver der mere tid til borgere som Camilla Lund Nielsen og Niels Vester Ørnstrand. De er begge brugere af et dagtilbud i Herning Kommune, hvor man nu har slukket halvdelen af computerne. Den anden halvdel har man gemt væk.

- Vi holder op med bare at snakke om at dokumentere mindre. Vi gør det – og så begynder vi at være mere sammen med borgerne, fortæller Hanne Munk, der er leder af Herning Kommunes tre dagtilbud på handikapområdet.

Helt konkret er det på dagtilbuddene Aktivitetshuset i Vildbjerg og Birkelund, hvor man som led i et nyt forsøg har slukket for computerne. Det kommer omkring 60 handikappede til gode.

En af dem er Camilla Lund Nielsen. Hun er autist og bruger af Birkelund. Og så var hun en af dem, der gav kommunen ideen til at ændre adfærd.

- Vi sagde ganske pænt til personalet, at vi syntes, de sad lidt meget ved computeren. Og vi syntes, at det var træls. Så svarede pædagogerne, at det var godt, vi sagde det til dem. Og at de ville tage det til sig, fortæller hun.

Herning Kommune vil stadig skulle lave mål for de handikappede. Men holdningen er, at man måske selv har skabt det system, man nu river ned. Og ifølge kommunen vil man undersøge, om man kan dokumentere både mere analogt og i fællesskab med borgerne.

- I fremtiden kan det være, at vi skal tegne borgerens mål. Eller måske bygge det i legoklodser. Så hvor vi før sad og arbejdede med målene på vores computere, så skal vi nu arbejde med dem sammen med borgerne, fortæller leder Hanne Munk.

Som det var før, brugte de ti ansatte omkring 10-12 timer på dokumentation om ugen. De timer bliver nu givet tilbage til brugerne af dagtilbuddene.

- Vi går fra at sidde med ryggen til borgeren for at lave den lovpligtige dokumentation, til at vi nu kommer til at gøre det sammen med borgerne. Og borgeren bliver meget mere involveret i sit eget liv, siger Hanne Munk.

Camilla Lund Nielsen glæder sig til, at hun som bruger af dagtilbuddet kommer til at mærke ændringen.

- Jeg tror, at vi får meget mere samvær, og at vi får det meget mere sjovt, når personalet ikke skal sidde så meget bag skærmen, siger hun.