Griseproducent tror på økologien efter svære år

Økologiske griseproducenter inviterede søndag til Sofari. Både de og Friland tror på, at forbrugerne i stigende grad vil vælge økologien.

2:23
Daniel Jepmond Nielsen er økologisk griseproducent i Sunds. Han har 250 søer og producerer 6000 slagtegrise om året.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

De økologiske kødproducenter i Danmark har haft nogle svære år.

Sidste år faldt salget af økologisk kød med 14 procent, og flere producenter har enten drejet nøglen om eller skåret ned på produktionen.

Men nu ser der ud til at være bedre tider på vej. Sådan lyder det både fra Friland - Danish Crowns økologiske afdeling -  og flere af de producenter, der søndag inviterede forbrugerne indenfor til det, de kalder Sofari.

- Vi går mod lysere tider, og jeg har et håb om, at markedet nok skal blive markant bedre i den nærmeste fremtid, siger den økologiske griseproducent Daniel Jepmond Nielsen fra Sunds.

De økologiske landmænd har blandt andet været plaget af høje foderpriser. Dertil kommer, at nogle forbrugere vælger de dyrere økologiske produkter fra, når privatøkonomien strammer, for eksempel på grund af inflationen. 

- Det har været nogle turbulente år med diverse krige og corona, konstaterer Daniel Jepmond Nielsen, som selv overtog bedriften ved Sunds fra sin far, da coronaen hærgede i 2020.

Friland satte i regnskabsåret 2021/22 rekord med en omsætning lige over en milliard kroner. Året efter var omsætningen faldet til 918,8 millioner.

Men det seneste halvårsregnskab, der blev præsenteret i denne uge, viste atter en lille fremgang. 

- Vi kan se på vores salg og på vores markedsindsigter fra vores vigtigste markeder i Danmark og Tyskland, at der er et større behov for økologi. Så efter et par svære og lidt mere trælse år begynder vi at se mere positivt på fremtiden, siger Frilands administrerende direktør, Søren Tinggaard.