Græskaravler melder udsolgt: - Det er kommet bag på mig, at det er gået så stærkt

Halloween vinder frem, og det betyder, at det er svært at opstøve pluk selv græskar i landsdelen.

På græskarmarken udenfor Sørvad er der kun få orange græskar at spotte.
På græskarmarken udenfor Sørvad er der kun få orange græskar at spotte.
Foto: Pernille Leftes, TV MIDTVEST

En del af efteråret har man kunne køre forbi græskarmarken på Skjernvej tæt ved Sørvad og se en masse orange græskar. Men tilbage er kun et stort græskar i stof, der fungerer som blikfang, og forskellige mindre græskar til at spise og pynte.

- Det er kommet bag på mig, at det er gået så stærkt. Midt i uge 42, der var der stort set ikke mere tilbage, fortæller Lars Erik Jakobsen, der er græskaravler.

Det er tredje år, Lars Erik Jakobsen avler græskar. De første to år er det gået godt med dyrkningen af græskar, og der har været masser af græskar i overskud. Men i år har det været et dårligere græskarår, og så har der været mange flere mennesker, fortæller græskaravleren.

Derfor er marken nu tom for de klassiske orange halloweengræskar, udover et par enkelte, der har set bedre dage.

Kun en udstilling tilbage

Også i Funder Kirkeby ved Silkeborg er der ved at være mangel på græskar. Her er det andet år, folk har kunne gå på jagt i marken efter det perfekte græskar til halloween - og det har mange benyttet sig af. Sidste år havde Sten Pape to hektar med græskar. I år har han udvidet til fem hektar:

- De er faktisk også ved at være revet væk. De største er væk. Jeg har fået kørt ekstra hertil.

Især i efterårsferien har der været travlt. Udover pluk selv marken har Sten Pape pyntegræskar, og så har han lavet en halloweenudstilling, hvor han også bruger græskar. Og det er næsten kun udstillingen og pyntegræskarene, der er tilbage.

Bedre dyrkning

Næste år vil begge græskaravlere arbejde på dyrkningen, så der kommer flere større græskar. Så håber de, at der også er store, orange udskæringsgræskar til kunderne efter efterårsferien. 

- På to år kommer folk og siger, at det er deres nye tradition, fortæller Sten Pape.

I mellemtiden skal avlerne bruge vinteren på at planlægge, hvilke græskarsorter de skal avle næste år, så de kan bestille frø hjem.