Fra højskole til kulturhotel: Her kan du klippe får, komme til fællesspisning og holde fester
Den gamle Herning Højskole fra 1961 er lige nu i gang med at blive renoveret og ombygget til et nyt og anderledes hotel med kulturinput, kunst og mad.
Med sine 14 etager var højhuset mellem Herning og Birk engang den højeste bygning i Midt- og Vestjylland. Det er bygningen langt fra i dag, men den er stadig ikonisk og blev i 2018 fredet på grund af den sjældne modernistiske arkitektur.
De nye ejere af højhuset har store planer for den høje bygning.
- Vi er i gang med at lave et kulturhotel. Et nyt begreb, som vi selv har fundet på. Vi vil være den perfekte lokation til at fremvise kultur og bakke det op med overnatning og mad, siger Maja Füchsel, der er direktør for kulturhotellet Højhuset.
Oprindelig var ideen med højhuset, at det skulle huse de mange syersker, der blev ansat i den blomstrende tekstilindustri, der var i og omkring Herning i 1960’erne. Men det tilbud havde syerskerne dog ikke brug for, da de havde for travlt med at sy, passe børn og hjem.
I stedet blev højhuset til Herning Højskole, som blev en kreativ folkehøjskole med blandt andet fokus på kunst, kultur og teater. Et fokuspunkt, som de nye ejere har taget til sig og arbejder videre med på det nye hotel.
- Vi skiller os lidt ud i forhold til andre hoteller, fordi vi går ind og dikterer, at hvis man holder en fest eller en strategidag her, så skal man også booke noget relevant underholdning. Så når man er her, så kan man forvente noget andet. Og man skal regne med, at der er en kæmpe inspiration fra højskoletiden, forklarer Maja Füchsel.
Lige nu er de gamle elevværelser ved at blive renoveret og lavet til hotel med 56 enkeltværelser og 26 dobbeltværelser. Desuden bliver de næsten 2.000 kvadratmeter aluminium på højhusets facade også skiftet. Og så er højskolens gamle fårehus også ved at blive genopbygget.
- Det er meningen, at det skal bruges til de får, som skal gå herude og græsse arealerne af. Fårene skal ende i køkkenet på et tidspunkt og være en del af vores fra-jord-til-bord-koncept, siger Søren Pedersen, der er Højhusets landmand.
Kulturhotellet har planer om, at gæsterne i fremtiden kan være med til fåreklipning. Det skal være en af de kulturmuligheder, man kan booke.
- Når man er her, så kan man forvente noget andet. Man skal regne med, at der er en kæmpe inspiration fra højskoletiden. Det bliver en lille højskole på turbopedal med nogle gode elementer fra den nye og moderne højskole, siger direktøren, Maja Füchsel.
Herning Højskole lukkede på grund af økonomiske problemer i 2007, men i 2017 købte Johannes Jensen og Helle Maus Jensens Fond bygningen.
De står bag kulturhotellet Højhuset, som bliver et socialøkonomisk projekt, hvor formålet er at drive et samfundsgavnligt hus, som i et socialt miljø formidler kulturinteresser. Det betyder også, at overskuddet kommer til at gå til at støtte almennyttige kulturinteresser.
- Vi synes, at det at være en socialøkonomisk virksomhed, falder rigtig godt i tråd med, at vi vil mere end bare os selv. Vi vil gerne tjene penge, men de penge, vi vil tjene, er egentlig til at give videre til kunsten og kulturen, så folk kan mødes i fællesskab, siger Anne Marie Mau, der er formand for ejerfonden.
Hvis alt går efter planen, så er kulturhotellet helt færdig om 10 måneder, men der er dog dele af Højhuset, der allerede er taget i brug, og der har været gæster til de første fællesspisninger og koncerter.