Daniel skal fælde sine træer: - Det er helt skørt

Daniel Okkels skal fælde en række grantræer, der står for tæt på Rind Å. Men mellem grantræerne og åen står en mindre skov, som godt må stå der. Skørt, mener han.

2:45
Daniel Okkels har plantet en række grantræer, som han skal fælde inden 1. april. De står nemlig omkring 10 meter for tæt på Rind Å.
Foto: Michael Aarup, TV MIDTVEST

En række yngre grantræer nær Rind Å i Arnborg skal fældes. De står for tæt på åen, hvor der er en beskyttelseslinje. 

Men det forstår ejeren af træerne, Daniel Okkels, ikke en pind af. For mellem de nye grantræer står der en mindre skov af meget høje og ældre træer. Og de må godt stå der.

- Jeg synes, det er megairriterende. Der står i afgørelsen fra Herning Kommune, at træerne skæmmer for åen. De kommer aldrig til at skæmme for åen, siger Daniel Okkels.

0:15
Det er rækken af små grantræer, der skal fældes. De står for tæt på Rind Å, som man kan se på den anden side af en række meget større og ældre træer.

I følge Herning Kommune, som forvalter loven, er der ingen vej udenom. Træerne skal væk inden 1. april i år.

Naturfredningsforening er enig

I afgørelsen bliver der henvist til Naturbeskyttelsesloven paragraf 16, hvor der står, at der hverken må bygges eller plantes noget inden for 150 meter af åen, da det ændrer terrænet omkring åen.

Det er helt efter bogen, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforenings lokalformand i Herning.

- Var Herning Kommune kommet til en anden konklusion, havde vi i Danmarks Naturfredningsforening klaget over afgørelsen. Så var afgørelsen gået videre til Miljø - og Fødevareklagenævnet, hvor man helt sikkert havde tolket loven på samme måde, og bestemt at træerne skal fældes, siger formand Knud Erik Christensen.

Selvom han godt kan forstå, at Daniel Okkels synes, det er ærgerligt, mener lokalformanden for Danmarks Naturfredningsforening, at loven giver mening.

- Hvis man tillod, at træerne blev stående, så ville det danne præcedens andre steder i landet, siger formanden.

Nej til træer - ja til landbrugsjord

Det formilder dog ikke Daniel Okkels, som stadig synes, at loven rammer helt ved siden af.

- Jeg skal fælde mine træer, men jeg må gerne bruge jorden som almindelig landbrugsjord. Det giver jo ikke mening, i forhold til hvad vi ellers vil med at have flere træer og sprøjte mindre. Jeg synes, det er skørt, siger han.

På spørgsmålet om, hvorfor Daniel Okkels ikke bare havde sat sig ind i reglerne, inden han plantede træerne, svarer han:

- Jeg tænkte ikke over, at der kunne være en regel om, at jeg ikke må plante træer bagved en skov. Men nu venter jeg med at fælde mine træer, indtil vi kommer så tæt på 1. april som muligt. For jeg kan godt lide, at de er her, siger Daniel Okkels.