Bølgeenergi i Vildbjerg: Nu skal anlæg testes på Gran Canaria

Bølgeenergianlæg produceret i Vildbjerg skal nu testes i fuld skala på Gran Canaria.

Anlægget i Vildbjerg er nu klar til at blive testet på Gran Canaria.
Anlægget i Vildbjerg er nu klar til at blive testet på Gran Canaria.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Et storstilet dansk forsøg med bølgeenergi er lige nu ved at blive gjort klar i Vildbjerg.

Her har smedevirksomheden ES Stålindustri svejset på livet løs for at gøre det store bølgeanlæg, Wavepiston, klar til sin store rejse til Gran Canaria.

- Det er ligesom, når ens børn skal flytte hjemmefra. Det er en vild følelse, siger Steen Thomsen, der er teknisk direktør ved Wavepiston. 

Bølgeenergiselskabet Wavepiston har de sidste halvandet år haft en prototype til at ligge i Hanstholm, hvor anlægget er blevet udsat for 12 meter høje bølger. 

- Vi har allerede bevist, at vi har et super godt koncept, siger Steen Thomsen. 

Men nu skal anlægget altså for alvor stå sin prøve i stor størrelse i Atlanterhavet på Gran Canaria. 

- Jeg er ret fortrøstsningsfuld, at vi har regnet efter alle kunstens regler. Men det, der kan være spændende er, hvor effektivt anlægget fungerer, siger Steen Thomsen. 

Smedet i Vildbjerg

Det store bølgeenergianlæg er svejset sammen, af midtjyske smede i Vildbjerg. 

- Det er jo et vildt projekt, og vildt spændende at være med til, siger Martin Stokholm, medindehaver af ES Stålindustri. 

I samarbejde med ingeniører fra Wavepiston er smedene nu ved lægge sidste hånd på arbejdet. 

- Vi vil jo allesammen gerne den grønne energi. Moder natur er stærk, men vi satser på, at det hele holder, når det går løs, siger Martin Stokholm. 

EU-midler sikrer forsøget

Det er EU's forskningsprogram Horizon 2020, der vælger at putte penge i projektet. Støtten skal over de næste to år være med til at etablere demonstrationsanlæg i fuld skala, som vil være fire gange større end anlægget i Hanstholm. 

- Det er tungt og stort, så vi skal tænke os godt om, når vi pakker det her sammen. Men det skal nok gå, siger en rolig Oscar Helmersen, som er udviklingsingeniør ved Wavepiston.

Han er ikke tvivl om kvaliteten af de midtjyske svejsninger. Alligevel er det lidt spændende, hvordan det hele holder til det hårde miljø i Atlanterhavet. 

- Vi har sat aluminiumsanoder på og så malet det hele for at beskytte stålet, så jeg mener det nok skal holde,  fortæller Oscar Helmersen. 

Store bølger, stort potentiale

Og potentialet er lige så stort, som de bølger anlægget skal høste. 

- Det er jo modulopbygget og et smart patent, så det har potentiale til at blive udbredt til det meste af verden. Men lige nu fokuserer vi især på ø-samfund, kystnære samfund, men også de her energi-øer, som der bliver bygget i Danmark med vindmøller, siger Steen Thomsen. 

Bølgeenergi kan, i følge Wavepiston,  i 2050 dække ti procent af Europas nuværende behov for elektricitet, svarende til det årlige energibehov i 94 millioner europæiske hjem. Samtidig vil det skabe 400.000 grønne job i Europa i 2050.