Akademisk iværksætteri boomer i Midt- og Vestjylland: - Her er den særlige 'Herning-ånd'

Flere akademikere bliver iværksættere, og de er særligt gode til at skabe jobs til flere i landsdelen.

2:02
Virksomheden Locked startede som et studieprojekt på diplomingeniørstudiet i Herning. Snart åbner virksomhedens 10. afdeling.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Når der dukker en ny virksomhed op, er det oftere og oftere en akademiker, der står bag. 

Det viser en undersøgelse, som de danske universiteter har fået foretaget, for at undersøge, hvordan iværksættere med akademikerbaggrund klarer sig. 

Undersøgelsen viser, at flere og flere akademikere starter egen virksomhed, og mange af dem skaber også jobs for andre. 

Én af de virksomheder, som indenfor de seneste år er vokset op i Midtjylland, er virksomheden LeadMotor i Herning. 

De rådgiver andre virksomheder i marketing og salg, og har siden starten i 2017 modtaget prisen Årets Vækstiværksætterpris. 

En særlig ballast fra universitetet

Ideen til virksomheden kom, mens Rehmi Kristensen og hans to medindehavere gik på universitetet sammen. 

- Allerede efter 2. semester vidste jeg, at jeg skulle være iværksætter. Jeg hørte om tidligere studerende på studiet, der blev iværksættere, og så blev det mit mål. Jeg skulle have den gyldne idé og skulle ud og erobre verden. Det er nok det, der kendetegner os, vi har en ukuelighed, og vil bare gerne ud at erobre verden, fortæller Rehmi Kristensen. 

Han peger på særlige værktøjer, som uddannelsen som diplomingeniør fra Aarhus Universitet i Herning har givet ham. 

- Du lærer, hvor du skal søge viden, for at overkomme et problem. Det ville jeg ikke havde fået med mig, hvis bare jeg var startet fra scratch. Det at have den ballast med - og ikke mindst en tro på, at man har viden, man kan komme i markedet - er vigtigt, mener Rehmi Kristensen. 

Og så har uddannelsen givet de tre tidligere studiekammerater et sprog for forskelligheder. 

-  Man ville ikke have haft de her værktøjer til at tale om forskellige personligheder, og hvordan vi bedst arbejder sammen, forklarer Rehmi Kristensen. 

Midt- og Vestjylland giver en god start

I Søndervig er en ny afdeling af en anden Herning-virksomhed netop åbnet. 

Locked laver escaperooms og teambuilding-arrangementer, og har siden starten i Herning i 2018 åbnet yderligere otte afdelinger rundt om i landet. 

Også her kom ideen på universitetet, fortæller stifter Martin Høeg. 

For ham var det vigtigt at kunne starte virksomheden op allerede på studiet. 

- Vores succes handler om, at vi har arbejdet sammen længe. Og det har vi, fordi vi har gået på universitet sammen i lang tid. Og fordi vi tog samme uddannelse, så har vi samme fundamentet at bygge videre på. Så på den måde, var det afgørende for os at have den baggrund. Men generelt så tror jeg ikke, det er en forudsætning for at få succes, påpeger han. 

I følge Aarhus Universitet bliver de fleste nye virksomheder startet af akademikere startet i Aarhus og København. Men en stor del starter op i Midt- og Vestjylland. 

Martin Høeg startede sin virksomhed med en tidligere studiekammerat i Herning, fordi det var et godt sted at prøve nye koncepter af.

- Der er lidt den her 'Herning-ånd', hvor alt kan lade sig gøre, og man bakker op om nye virksomheder. På den måde har det givet rigtig god mening for os at starte ud i Herning, og have det som en ”forsøgsplatform”, fortæller Martin Høeg. 

- I Aarhus er der selvfølgelige endnu flere mennesker, at trække på – men Midt- og Vestjylland er bare et godt sted at starte, for kan det flyve her, kan det måske også i andre dele af landet, uddyber han. 

Vokser hurtigere og giver flere jobs

Ifølge analysen, som er foretaget af IRIS Group, er virksomheder, som er startet af forskere, studerende og dimittender i gennemsnit mindre end andre virksomheder og omsætter i de første leveår for mindre. 

Til gengæld vokser akademikernes virksomheder hurtigere, og skaber flere jobs, end andre nystartede virksomheder.

Eksempelvis havde virksomheder, som er udprunget fra Aarhus Universitet mellem 2008-2011 haft en jobvækst på 246 procent ti år efter virksomheden startede. Til sammenligning havde resten af Danmarks iværksættere en jobvækst på 27 procent i samme periode. 

Oplevelsesvirksomheden Locked er da også snart på vej med sin 10. afdeling, mens virksomheden LeadMotor netop har udvidet med en afdeling i Aarhus.

Og det stopper ikke her, forsikrer én af mændene bag. 

- Vi er ikke sat i verden, for at lave en lille forretning. Vi skal ud at erobre verden, smiler Rehmi Kristensen.