132 år med taler og røde faner: -Der er meget at gøre, og det kræver, at ungdommen kommer med

Arbejdernes Internationale kampdag har efterhånden mange år på bagen, men der skal kæmpes videre, hvis vilkårene skal holdes i skak, lyder det fra deltagere i Herning.

Karin Kristiansen fra Tanderupkær deltager til 1. maj arrangementet ved Birk Centerpark i Herning med sønnerne, sin mand og mandens bror.
Karin Kristiansen fra Tanderupkær deltager til 1. maj arrangementet ved Birk Centerpark i Herning med sønnerne, sin mand og mandens bror.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Taler, fællessang, røde faner og politik, men også fadøl, pølser og socialt samvær.

1.maj og Arbejdernes Internationale Kampdag bliver markeret i hele Midt- og Vestjylland - også ved Birk Centerpark i Herning var folk stimet sammen. 

Som følge af corona er det første gang i to år, at midt- og vestjyderne kan stå skulder ved skulder på kampdagen.

Og selvom kampdagen er blevet afholdt 132 gange før i Danmark, så er kampen ikke slut endnu.

- Man skal slå for sagen og sørge for, at folk åbner øjnene og ser, at det er vigtigt. Det som de har gjort for os for 50, 60 og 100 år siden, det skal vi vedligeholde, ellers bliver vi dumpet, siger Karin Kristiansen fra Tanderupkær lidt uden for Herning.

Hun har været med i 36 år og har taget børnene med til kampdag, fra de var en måned gamle. Gennem årene på skolebænken har de også haft fri for at kunne deltage.

- Det er jo vigtigt, at man opdrager sine børn, og de er med i fagbevægelsen, støtter hele sagen og gør noget for, at vores gode forhold fortsætter fremadrettet, siger hun.

Nikolaj Rosenkilde Kølbæk er en af dem, som skal på talerstolen i Herning.
Nikolaj Rosenkilde Kølbæk er en af dem, som skal på talerstolen i Herning.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

- Kampen er langt fra slut

At de unge skal være en aktiv del af 1. maj, mener 25-årige Nikolaj Rosenkilde Kølbæk også. Han er studerende og medlem af HK MidtVest unge-netværk, der blandt andet sætter fokus på unges rettigheder på arbejdsmarkedet.

- Det er vigtigt med et ungeperspektiv, hvor vi sikrer, at ungdommen kommer ind og bliver en del af fagbevægelsen, så vi ikke får svækket vilkårene i fremtiden, siger han og fortsætter:

- Så kampen er lang fra slut endnu, der er meget at gøre, og det kræver at ungdommen kommer med.

Han ved dog også, at mange unge ser udgiften til fagforeningerne som et muligt sted at spare.

- …men hvis du lige pludselig står og er fyret i fremtiden, så er det vigtigt, pointerer Nikolaj Rosenkilde Kølbæk, der også ved, at flere har svært ved at forstå, hvad en fagforening kan bruges til.

Derfor kræver det også, at fagforeningerne selv er nytænkende.

- Vi skal skabe nogle værdiskabende og relationsskabende tilbud, der gør, at det er attraktivt. Hvis ikke det er velanset at være medlem af en fagforening, så står vi meget dårligt i forhandlingslokalerne.

Se indslaget om kampdagen i Midt- og Vestjylland nedenfor.

2:51
Både i Lemvig, Herning og Holstebro var de røde faner i dag samlet for første gang i flere år.