Helt Naturligt

Tag på østerssafari: - Folk ved slet ikke, hvilken skat Limfjorden gemmer på

Stillehavsøsters findes næsten overalt i Limfjorden. Men for få udnytter den delikate spise, og derfor tager Kresten Maarupgaard flere gange om ugen gæster med på østerssafari.

8:54
Her kan du se hele udsendelsen "Helt Naturligt" hvor de to værter tager med på østerssafari.
Foto: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

Den vestlige del af Limfjorden gemmer på en spiselig skat, som ikke alle kender til eller benytter sig af. Det mener i hvert fald Kresten Maarupgaard fra JyllandsAkvariet. Han er vild med østers, både rå og på grill, og han ser den invasive østers, som en ressource vi burde udnytte meget mere.

- Den vestlige del af Limfjorden er faktisk rigtig god, og vi har nogle superfriske østers – jeg kender faktisk ingen steder, hvor det er bedre. Og muligheden for at finde både stillehavs- og limfjordsøsters, den er helt sikkert til stede, siger Kresten Maarupgaard, der er formidler ved JyllandsAkvariet.

To-tre gange om ugen tager han gæster med til Limfjorden på østerssafari. Han synes, for få gør brug af den lækre spise, som man uden problemer selv kan ”fange” – og så er den oven i købet gratis. Men smagen og konsistensen er det, der skiller vandene.

- Der er rigtig mange, der siger, at østers smager af havvand og snotklat, siger Kresten.

De første stillehavsøsters blev fundet i Danmark i 1996 i Vadehavet, men i dag har de altså bredt sig til hele den vestlige del af Limfjorden.

Stor interesse fra udenlandske gæster

På JyllandsAkvariet i Thyborøn mærker de tydeligt, at interessen for vesterhavsspisen er stor. Især fra udenlandske gæster.

- Vi har faktisk ikke så mange lokale. Det er mest nogen, der kommer lidt langt væk fra. Der kommer folk fra Canada og fra USA, og vi havde for en måned siden en gruppe mænd fra New Zealand, som skulle herop for at opleve den østers, der er her ved Limfjorden. Så de kommer fra hele Verden, siger siger Michael Madsen, ejer, JyllandsAkvariet.

Når Kresten Maarupgaard tager interesserede med på østerssafari, så gør han ofte noget ekstra ud af det, så de kan se, hvor lækre østerser også er, når de bliver tilberedt på alverdens måder.

- Man kan komme lidt parmesanost, lidt creme fraiche, nogle rødløg på og så lidt brødkrummer til at holde på det, og så på grillen. Det smager simpelthen bare så lækkert, siger han og fortsætter:

- Vi har selv høstet dem, og det er en råvare, som der bare er rigtig meget af lige nu. Så jeg kan kun anbefale, at man tager ud og fanger nogle østers og tager dem hjem på grillen.

Østers skal man samle på steder, hvor der ikke er stillestående vand. Om sommeren, når vandet er varmt,  skal man lade østersen gå i rent vand et par dage, inden man spiser dem, af risiko for giftige alger.