Seniorer træner sig unge: - Jeg tror ikke, der bliver så mange hænder til at hjælpe os ud af sengen

I DGI Huset i Herning møder seniorer ugentligt op til træning i kampen for at holde sig stærke, så de kan klare sig selv længst muligt.

5:17
Hanne Zacho går til ugentlige træninger for længst muligt at kunne klare sig derhjemme
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Der er skruet op for både puls og musik til seniortræning i DGI Huset i Herning, hvor mere end 30 velvoksne motionister giver den gas.

- Her kalder vi det, at vi går til ”at blive længst muligt i eget hjem”.

Sådan lyder det fra 66-årige Hanne Zacho, mens hun ligger på gulvet og laver øvelser, der skal hjælpe med at nå netop det mål.

- Man kan jo få alle mulige dårligdomme. De skal såmænd nok komme af sig selv alligevel, men alt det man selv kan gøre for at holde det for døren, og jo stærkere og smidigere vi er, jo bedre er det, siger hun.

Hanne Zacho træner for at holde kroppen frisk, så hun kan klare sig selv længe endnu.
Hanne Zacho træner for at holde kroppen frisk, så hun kan klare sig selv længe endnu.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Vil klare sig selv

Ifølge Ældresagen bor over 40.000 danskere over 65 år på plejehjem. Gennemsnitsalderen, når de flytter ind, er omkring 84 år, og cirka halvdelen af dem har en eller flere kroniske sygdomme.

Hanne Zacho vil gøre meget for at udskyde – eller helt undgå – at blive en del af den statistik. Hun tvivler nemlig på kvaliteten af den pleje, der kan tilbydes i fremtiden.

- Vi bliver nok nødt til at sørge for, at vi er i så god fysisk form, så vi kan klare os selv i fremtiden, for jeg tror ikke, der bliver så mange hænder til at hjælpe os ud af sengen, siger hun.

Træningsmakkeren Bent Pedersen på 71 år deler den bekymring.

- Det er da væsentligt og vigtigt, at man kan klare sig selv hele vejen igennem. Man ser jo hele systemet i dag i Danmark - at det bliver jo ikke bedre med hjælpen i Danmark, og derfor er det vigtigt, at du egentlig selv er stærkere, siger han.

Arbejde holder skavanker på afstand

75-årige Ole Linnemann Hansen fra Herning har valgt en anden måde at holde sig i gang på.

Han er så glad for sit arbejde som montageleder i Vestjyske Net Service i Herning, at han har valgt at blive ved med at arbejde to gange i ugen, selvom han er længe forbi pensionsalderen.

- Det giver jo en tilfredsstillelse for det første, at der er nogen, der kan bruge en. Og så tror jeg heller ikke, at man føler sig så gammel, ved at man er i gang med det, man har været vant til, siger han, mens han render rundt blandt mange tusind volt på en transformatorstation i Skjern.

Og netop følelsen af at være i gang og gøre nytte er med til at holde Ole Linnemann Hansen frisk og frejdig.

- Jeg synes ikke, at jeg sådan kan mærke alderen. Det kan godt være, at mine kollegaer synes, at der er lidt, siger han med et smil.

Ole Linnemann Hansen er glad for sit arbejde - og så holder det hans krop frisk.
Ole Linnemann Hansen er glad for sit arbejde - og så holder det hans krop frisk.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

I DGI Huset i Herning kæmper motionisterne ikke for at vinde medaljer, men for at holde alderens aftryk på kroppen på afstand så længe som muligt, så de kan forblive selvstændige mange år endnu.

- Vi vil gerne kunne klare os selv. Jeg vil gerne blive ved med at kunne snøre mine sko selv og komme ud af sengen selv, siger Hanne Zacho.