Forladt

Her fandt flere kunstnere inspiration: Nu er det eventyrlige hus forladt

Et forladt hus på Venø gemmer på historierne om, at flere kunstnere overnattede der, fordi de var taget til øen for at blive inspireret af naturen.

Fra 1918 til 1940 drev ægteparret Marie og Anders Vestergaard et pensionat i huset på Venø, der i dag næsten er gemt bag efeu.

Det er næsten ikke til at se huset ved første øjekast.

Men bag planter og træer gemmer der sig et særligt hus midt på Venø.

Fra 1918 til 1940 ejede ægteparret Marie og Anders Vestergaard nemlig huset, og udover at de dyrkede jorden omkring, så drev de også et pensionat for kunstnere, fortæller ægteparrets barnebarn 89-årige Christian Østergaard Jensen.

Christian Østergaard Jensen foran huset, som han legede meget i, når han besøgte sine bedsteforældre, da han var barn.
Christian Østergaard Jensen foran huset, som han legede meget i, når han besøgte sine bedsteforældre, da han var barn.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- De overnattede i huset i flere perioder, mens de søgte inspiration fra Venøs natur. Både kunstnerne Oliva Holm-Møller og Knud Agger forærede nogle af deres kunstværker til mine bedsteforældre, siger barnebarnet.

Oliva Holm-Møller var en maler og billedhugger, som fik sit kunstneriske gennembrud i 1914, og Knud Agger var kunstmaler, og hans kunst er velrepræsenteret på landets kunstmuseer.

Kunstner tegnede ejer af huset i sit værk

Ifølge barnebarnet Christian Østergaard Jensen havde kunstneren Achton Friis, der var kendt for sin keramik og portrættegninger, også et ophold i huset på Venø.

- I den pæne stue sad kunstneren Achton Friis en dag i 1924 og tegnede min bedstemor. Det var for at kvittere for sit ophold, og den tegning satte han i en tyk bog, som fik navnet ”De danskes øer”, fortæller barnebarnet.

Hus med gennemtræk af mennesker

Udover kunstnere var der også mange andre mennesker i huset på Venø, husker Christian Østergaard Jensen.

- Mine bedsteforældre var gæstfrie folk, og man kunne godt lide at komme her, for der skete altid noget i huset, der var altid gennemtræk af mange mennesker, fortæller han.

Han legede ofte hos sine bedsteforældre, og i en periode besøgte han dem dagligt.

- Vi legede meget i haven, der var en mægtig fin have dengang, og så spiste vi frokost hos dem, når vi havde pause i skolen, siger Christian Østergaard Jensen.

Marie og Anders Vestergaard foran deres hus på Venø.
Marie og Anders Vestergaard foran deres hus på Venø.
Foto: Privatfoto

I 1940 overtog Christian Østergaard Jensens morbror huset, og i 1957 solgte han det ud af familien.

Få også historierne om en forladt gård, der husede tyske soldater, et tomt mejeri og et forladt sygehus ved at klikke nedenfor.