Tidspres: Sundhedsreform bliver ikke til lov før folketingsvalg

Regeringens højt profilerede bud på en sundhedsreform når ikke at blive til lov på denne side af folketingsvalget. Venstres folketingsmedlem i Thisted-kredsen forklarer, at der ikke er tid.

28:33

I denne udsendelse er regeringens bud på en sundhedsreform til debat. Gæster i studiet er to folketingsmedlemmer valgt i Thisted-kredsen, Torsten Schack-Pedersen (Venstre) og Simon Kollerup (Soc.dem.)

Regeringen har ambitiøse planer om at ommøblere hele det danske sundhedssystem. Men sidder man som vælger og forventer, at forandringerne er lige om hjørnet, så gør man regning uden vært. Venstres folketingsmedlem i Thisted-kredsen, Torsten Schack Pedersen, kan afsløre, at planerne om en sundhedsreform ikke bliver til lov på denne side af folketingsvalget. Årsagen er, at det simpelthen ikke kan nås. Der er ikke tid nok.

- Den realistiske model er, at vi lander en politisk aftale inden valget.

Torsten Schack Pedersen,  MF, Venstre

Læs også Minister om sundhedskritik: Politikeres penge går til patienter

- Den realistiske model er, at vi lander en politisk aftale, og så må lovgivningen komme i det kommende folketingsår. Implementeringen må vente til på den anden side af et folketingsvalg, siger Torsten Schack Pedersen (Venstre).

Venstremandens forudsigelse falder i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor regeringens bud på en sundhedsreform er til debat.

Så hvad er køreplanen?

 - Køreplanen er, at i denne og næste uge, der bliver der en indgående dialog med en lang række interessenter på området. Praktiserende læger, yngre læger, sygeplejersker og forskellige relevante aktører. At lytte på deres input. Har vi ramt den lige i skabet, eller er der ting, vi må justere på?, forklarer Torsten Schack Pedersen.

Læs også Sundhedsudspil: Det mener din borgmester

Grundige forhandlinger

Dermed understreger folketingsmedlemmet fra Thy og Mors, at der nu går et længere og grundigt forløb i gang på Christiansborg. Når aktører i sundhedsverdenen er blevet hørt, vil forhandlinger med Folketingets partier gå i gang. Herefter vil en politisk aftale blive landet – men i følge Torsten Schack Pedersen altså ikke mere end det. Udformning af lovtekst, behandlinger i folketingssalen plus høringer er omstændeligt – og vil realistisk set ikke kunne nå at blive ført ud i livet, inden deadline for folketingsvalget den 17. juni.

Læs også Søren Gade revser sundhedsreform: - Det er en fejl at fjerne det folkevalgte led

Men sådan en politisk aftale, den kan Socialdemokratiet jo rive i stykker, hvis magten skifter?

 - Det er sådan i politik, at dem der 90 mandater bag sig, når de sidder i folketingssalen, det er deres lovgivning, der bliver gennemført. Og der håber jeg selvfølgelig, at der er 90 mandater, efter valget, siger Torsten Schack Pedersen.

S: Centralisering, nej tak

Socialdemokratiet har allerede meldt ud, at man ikke har planer om at stemme for regeringens sundhedsreform. Partiets formand, Mette Frederiksen, har kaldt den et skrivebordsprojekt med øget centralisering og kun få svar på centrale udfordringer i det danske sundhedsvæsen.

Partiets folketingsmedlem i Thisted-kredsen forudser, at hvis regeringsmagten skifter, så der kommer et rødt flertal, så vil den nuværende regerings bud på en sundhedsreform blive skrottet.

Læs også OVERBLIK: Her er indholdet i regeringens sundhedsreform

- Hvis danskerne betror Socialdemokratiet den tillid at danne en regering efter næste valg, så vil vi lave det sundhedsvæsen, vi mener er det rigtige, siger Simon Kollerup (Soc.dem.)

Med 'det rigtige', mener Socialdemokratiet ikke fem sundhedsforvaltninger, 21 sundhedsfællesskaber og et farvel til de folkevalgte regionsråd, som regeringen lægger op til.

- Man skal lave et sundhedsvæsen, der er båret af nærhed og mere tid til personalet. Det vil sige for eksempel flere sygeplejersker. Og så skal man fastholde, at der er adgang for borgerne rundt omkring i hele landet til indflydelse. Man skal ikke centralisere, som regeringen vil, mener Simon Kollerup.

Fakta om reformudspillet:

Regeringens sundhedsudspil: "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder"

 • Finansiering: Seks milliarder kroner bliver fundet ved blandt andet at nedlægge regionsrådene, hvorved der spares 1,5 milliarder kroner på eksempelvis reduceret administration.
 • I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg.
 • I 2025 skal der være 40.000 færre indlæggelser.
 • De fem regionsråd, der har 205 folkevalgte politikere siddende, står til at blive nedlagt ved udgangen af 2020.
 • Den fremtidige struktur i sundhedsvæsenet vil bestå af tre lag. Øverst vil være et statsligt organ under Sundhedsministeriet, som står for økonomien og styring.
 • Derunder vil der være fem sundhedsforvaltninger. De passer geografisk med de nuværende regioner og vil få hovedsæder samme steder.
 • Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.
 • Kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.
 • Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.
 • Patientvejledningen skal forbedres. Det skal blandt andet ske ved hjælp af ét samlet patientnummer, som man kan ringe til for at få vejledning og hjælp.
 • Førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt 48 timer på hospital eller et patienthotel.

Kilde: Regeringen

Se mere
28:33

I denne udsendelse er regeringens bud på en sundhedsreform til debat. Gæster i studiet er to folketingsmedlemmer valgt i Thisted-kredsen, Torsten Schack-Pedersen (Venstre) og Simon Kollerup (Soc.dem.)

Luk video