Demens gør det svært at finde ordene – far og datter taler gennem musikken

Niels Peter Thomsens demenssygdom gør det svært at føre en samtale, så når hans datter kommer forbi plejehjemmet, foregår samværet i musikken.

12:23
Alzheimers har taget meget fra Niels Peter, men endnu ikke musikken. Han kan over 100 numre udenad på sin mundharmonika, så her finder han og datteren hinanden.
Foto: Thomas Maxe

Denne artikel er med i sommerserien ”Fik du læst?”, hvor vi hver dag finder en artikel frem til et godt gensyn.

79-årige Niels Peter Thomsen har svært ved at finde ord og svare på spørgsmål. Men han kan over 100 numre udenad på sin mundharmonika.

- Musikken er vigtig og betyder meget, siger han.

Han fik diagnosen Alzheimers for 11 år siden. For to år siden forværrede sygdommen for alvor hans livskvalitet, og derfor kom han på plejecentret Parkvænget i Holstebro.

Her får han ofte besøg af sin datter Janne Thomsen, som er fløjtenist. Hun har altid sin fløjte med og spiller sammen med sin far.

- Det er uforklarligt, hvordan han kan hoppe op og ned ad intervaller på mundharmonikaen, og så er det ikke muligt at lyne en lynlås, og det er svært at spise og finde ordene, siger hun.

I Danmark lever godt 50.000 med Alzheimer. Det er en demenssygdom, hvor hjernen gradvist går til grunde, og hukommelsen svigter.

- Det er en hæslig sygdom, men på en eller anden måde, så holder jeg fast i den glæde vi har sammen. Jeg kan mærke, at han forsvinder mere og mere ind i sig selv, som om han sover lidt. Han kan ikke forstå ord eller handlinger. Så hvor ord svigter, der taler musikken, siger Janne Thomsen.

Musikken har været en stor del af Niels Peter Thomsens fritid ved siden af sit firma, hvor han var tredje generation i Thomsens Bogtrykkeri i Holstebro.
Musikken har været en stor del af Niels Peter Thomsens fritid ved siden af sit firma, hvor han var tredje generation i Thomsens Bogtrykkeri i Holstebro.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Kan over 100 numre sammen

Både Janne Thomsen og hendes far har spillet musik siden barnsben.

- Vi har over 100 sange, som vi kan sammen. Han kan mange flere sange, end jeg kan. Der er nogen, jeg slet ikke kender, og det er nok, fordi han har spillet jazz og spillet til så mange fester, siger Janne.

Janne Thomsen arbejder professionelt med musikken og optræder både som solist i Danmark og rundt om i verden. Men det er noget helt særligt at spille med sin far.

- Det er en glæde for mig at spille med min far, men det er også meget trist, for jeg er nok den, der kommer til at tale med ham sidst og længst gennem musikken.

Janne Thomsen er professionel fløjtenist, og ud over at spille med sin far optræder hun som solist i både Danmark og rundt om i verden.
Janne Thomsen er professionel fløjtenist, og ud over at spille med sin far optræder hun som solist i både Danmark og rundt om i verden.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Hun har netop afholdt en række små koncerter på flere plejecentre i Holstebro Kommune i samarbejde med Klassiske Dage og Lions Club med deltagelse af elever og lærer fra Orkester Efterskolen. På Parkvænget blev hendes far en del af koncerten.

- Vi er så heldige, at han stadigvæk har bevaret meget af den, har var. Han var en meget venlig og kær person. Den mildhed, glæde og taknemmelighed, jeg mærker, når jeg kommer og vil spille med ham, fortæller mig, at han er oprigtig glad for det.

Niels Peter Thomsen har spillet mundharmonika og trommer, siden han var barn, blandt andet i et spejderorkester og i flere jazzbands som voksen.