Kræver ekstern undersøgelse af ansvaret for amputations-skandale

De borgerlige partier vil have placeret ansvaret for unødvendige amputationer i Region Midtjylland. Regionsrådsformand Anders Kühnau bakker op om kravet.

2:36
Patientforening for amputerede undersøger mulighed for sagsanlæg mod Region Midtjylland. Flere politikere kræver en kulegravning af forløbet.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Hvordan kunne det gå så galt, og hvem vidste hvad hvornår?

De spørgsmål kræver flere borgerlige partier i Region Midtjylland nu svar på i sagen om de unødvendige amputationer på de karkirurgiske afdelinger i Viborg og Aarhus.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvad der ligger til grund for, at vi står med en skandale. Vi skal have belyst, om nogen har vidst noget, og hvornår de har vidst det, siger den konservative gruppeformand, Stine Damborg.

Hun kræver derfor en ekstern undersøgelse af ansvaret og bakkes op af Venstres gruppeformand Anders G. Christensen.

- Vi er nødt til at finde ud af, hvem der bærer ansvaret for, at det er gået så galt. Hvorfor har regionsrådet ikke fået informationerne - der er jo nogen, der siger, at de har påpeget det - hvorfor har man så ikke handlet på det i koncernledelsen, spørger han. 

Sagen drejer sig om flere hundrede patienter, der tilsyneladende har fået amputeret et ben uden, at det var nødvendigt. Region Midtjylland oplyste i sidste uge, at op mod 90 patienter om året kan have fået foretaget unødvendige amputationer på grund af det, der blev beskrevet som kapacitetsproblemer på de karkirurgiske afdelinger.

Ekstraordinært møde

Kravet om en ekstern undersøgelse bliver behandlet på et ekstraordinært møde i regionens forretningsudvalg torsdag 12. maj, og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) erklærer sig på forhånd enig i, at forløbet bør undersøges.

- Det har jeg selv drøftet med direktionen, og det synes jeg er en god idé, siger han.

Hvem der skal lave undersøgelsen, vil Kühnau endnu ikke give et bud på. Først skal man fastslå præcist, hvad der skal undersøges, mener han. 

Kühnau fastholder, at han ikke havde kendskab til problemerne, før en ekstern redegørelse viste, at Region Midtjylland har foretaget flere amputationer end andre regioner. 

- Derfor skal vi jo også have fundet ud af, hvem der har vidst hvad og hvornår. Det tænker jeg vil være naturligt at kigge på, men der kan også være andre ting, vi gerne vil have undersøgt, siger Anders Kühnau.