Victor er Danmarks største importør af græske varer - men det har haft konsekvenser for familien

En familievirksomhed i Skive bringer græske feriedrømme til Vestjylland. Men vejen til succes har ikke været uden omkostninger.

9:04
VIDEO: Elenas i Hem er landets største importør af græske varer.

Hos Elenas i Hem kan man for en kort stund drømme sig væk til sydlige himmelstrøg. Her står ferieminderne linet op på hylderne.

Elenas er en lille virksomhed, der startede med at sælge cremer og græsk øl i 2012. Og ideen bag familievirksomheden i Skive blev til efter en familieferie til det græske øhav.

- Det kom meget som en tilfældighed, fordi familien og jeg tog til Kreta i 2005, og så faldt vi alle sammen for den ø og kulturen og maden og det hele, siger Michael Halle, der startede virksomheden

- Det var ikke særlig let, for jeg skulle løbe alle leverandørerne på dørene og spørge, om de ville hjælpe med at sende deres varer til Danmark, og det var ikke det letteste, men det var starten på det, siger han.

Men familiefarens hårde arbejde belønnede sig.

- I dag er det lige modsat. Det er dem, der render os på dørene og spørger, om vi vil sælge deres varer. Det er den udvikling, det har taget, siger Michael Halle.

De græske varer kommer til Danmark i lastbil, og den tur tager cirka en uge. Butikken har alt fra Ouzo til de genkendelige græske, blå stole:

- Vi synes, det var interessant at sige, at nu har vi de rigtige græske møbler. Dem, man sidder på, når du sidder på en græsk taverna ud mod stranden eller inde midt i byen et lukket sted i en græsk by. Så kan vi se, det giver et eller andet genkendeligt, siger Victor Halle, der i dag driver familiefirmaet.

Men drømmen om en familievirksomhed med de gode minder fra Grækenlands lækkerier har ikke altid været lutter lykke. Efter fire år med græske varer på hylderne, blev far, Michael Halle, syg i 2016, så sønnen Victor overtog forretningen. 

- Året forinden var jeg begyndt at hjælpe i butikken, og vi kørte til messer og markeder, hvor jeg fik en forståelse for at drive det selv. Og det var det, der ligesom gav interessen for det. Men det lå i kortene, og beslutningen var taget; den kom bare lige pludselig lidt hurtigere, fortæller Victor Harre. 

Det betød, at varesortimentet blev udvidet betragteligt.

- Varer sælger varer, og det kunne vi se med egne øjne. At når vi tilføjede flere varer i butikken, så solgte vi også mere. Og det var ikke kun af de nye produkter, vi tog ind, det var alt, siger Victor Halle. 

Ouzo er grækernes nationaldrik - og én af de varer, Elenas i Skive sælger flest af.
Ouzo er grækernes nationaldrik - og én af de varer, Elenas i Skive sælger flest af.
Foto: Michael Andersen, TV MIDTVEST

Før coronakrisen solgte Elenas mange varer til restauranter og caféer, men det stoppede brat.

- Så troede vi ikke, det ville betyde det bedste for vores forretning, og vi lagde hurtigt om til at fokusere benhårdt på vores direkte forbrugersalg, så det er vores webshop og fysiske butik til forbrugere, og det har givet pote, fordi vi kan se, vi er vokset meget på det og har fordoblet mange tal på det, siger sønnen.

Det betyder også, at familievirksomheden har tænkt kreativt for at kunne tilbyde kunderne endnu mere:

- Vi laver en lille vogn, hvor vi kan servere græsk mad fra. Græsk souvlaki og pita, og friskpresset appelsinjuice med vores appelsiner fra Kreta. Den vil vi have ude foran butikken, når vi har åbent i weekenden og ved andre events, siger Victor Halle.

Elenas har i dag knapt 1000 varenumre på hylderne, og noget af det, der sælger bedst, er den græske øl, Mythos. Indtil nu har de solgt 10.000 af den græske øl.