Fast Arbejde

Trine har været postbud i 23 år: Hvad hun har mistet i breve, har hun fået i pakker

Da Trine Saaugaard startede som postbud i år 2000, skulle hun fylde cyklen flere gange dagligt med breve. Nu kan hun have alle med på en gang, og der er kun arbejde til to timer.

8:49
Da Trine Saaugaard startede som postbud ved årtusindskiftet, cyklede hun udelukkende rundt med breve. Det tog en hel arbejdsdag. Nu kan hun dele alle brevene ud efter to timer.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Der faldt sne om formiddagen, men nu er vejret slået over i regn. 

Det er koldt, gråt og rigtig dansk vejr. De fleste ville ikke bryde sig om at komme ud, men det gælder ikke Trine Saaugaard. Hun nyder at cykle rundt og dele breve ud i Vildbjerg.

- Jeg kan godt lide motion og frisk luft, også selvom vejret nogle gange er lidt træls. Det tager jeg med, siger Trine Saaugaard.

Da hun startede som postbud ved årtusindskiftet, cyklede hun udelukkende rundt med breve. Det tog en hel arbejdsdag, og cyklen skulle fyldes flere gange. Nu kan hun have alle brevene med på én tur, og de er delt ud efter to timer.

Faktisk er antallet af breve faldet med knap 90 procent siden år 2000. Dengang var antallet af breve på sit højeste. PostNord omdelte cirka halvanden milliard breve. 

Sidste år delte PostNord 177 millioner breve ud, altså kun lidt over 10 procent af mængden fra år 2000. Til gengæld bliver der sendt mange flere pakker end dengang.

Antallet af brevet er faldet med 90 procent siden år 2000.
Antallet af brevet er faldet med 90 procent siden år 2000.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Brevene er raslet ned

Så hvad Trine Saaugaard har mistet i breve, har hun fået i pakker i stedet. Det betyder, at hun nu skal køre rundt i Vildbjerg to gange. Først deler hun pakker ud i bil. Og så skifter hun til cyklen, hvor hun deler breve og småpakker ud.

Så selvom en del af dagen foregår i bilen, nyder hun stadig sit job.

- Så snart jeg har pakket bilen, er jeg lidt min egen herre. Man kører rundt og passer sig selv, hører radio og hygger sig, siger hun og tilføjer:

- Jeg kan godt lide friheden i arbejdet. Og jeg kan rigtig godt lide at være udenfor. Så jeg tænker ikke, jeg kan få det meget bedre andre steder.

Bliv klogere på mange flere virksomheder i Midt- og Vestjylland ved at klikke nedenfor.

Er forpligtet til at dele breve ud til alle i Danmark

Der er knap 339.000 danskere, der ikke ønsker at få digital post fra det offentlige. Og her har PostNord en forpligtelse til at dele breve rundt til dem, ligesom de er forpligtet til at dele ud til alle andre. Af de 339.000 danskere er mere end 253.000 over 65 år. Og så er godt og vel 85.000 af modtagerne under 65 år.

Det tager op til fem dage for b-breve at nå frem. De billige breve bliver samlet sammen, og så har man delt ruterne op, så man om mandagen deler rundt til én vej, om tirsdagen deler rundt til en anden vej osv. 

Q-breve, quickbreve, bliver leveret fra dag til dag, uanset om de ligger på de veje, der bliver bragt ud til den pågældende dag eller ej. Men de koster også mere.

En stor del af brevene er stadig b-breve. Det kan være bankbreve, forsyningsbreve, tandlægekort, valgkort op til valg og lignende. Q-breve kan være tidsskrifter eller andre tidskritiske breve. Nogle gange er det også folk, der har sat sig ned og skrevet et brev til et familiemedlem eller andre.

Selvom Trine Saaugaard synes, det er ærgerligt, at udviklingen er gået sådan med brevene, så forstå hun godt hvorfor.

På spørgsmålet om, hvornår hun selv sidst har sendt et brev, kigger hun længe rundt i luften med et langt ”øøøøh”, inden hun svarer: 

- Jeg har faktisk et til at ligge derhjemme, som jeg snart skal sende. Ellers kan jeg ikke lige huske det, efterfulgt af et stort grin.