Fast Arbejde

Træ på stribe: Karl har skabt endnu en succes

Karl Venø Nielsen er ingen ny mand i trævarebranchen, og det er tydeligt at se på hans seneste iværksættereventyr: En fabrik, der laver akustikpaneler.

Karl Venø Nielsen tog for nogle år siden en satsning, der har givet pote.
Karl Venø Nielsen tog for nogle år siden en satsning, der har givet pote.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

For over 20 år siden stiftede Karl Venø Nielsen sammen med sin kompagnon, Ove Fog Jørgensen, virksomheden Horn Bordplader.

Fabrikken i Aulum er med over 100 ansatte i dag en af Europas førende bordpladeleverandører, og Ove og Karl, som begge nu har nået pensionsalderen, kunne nemt have ladet det blive deres sidste erhvervseventyr sammen.

- Jeg er 66, så jeg får snart to lønninger, siger direktør og medejer Karl Venø Nielsen med et smil, som en henvisning til at han bliver folkepensionist til november.

Men sådan er det slet ikke gået. For nogle år siden fik Horn Bordplader en socialøkonomisk lillesøster i form af Denwood by Horn, men det seneste skud på stammen er en virksomhed i fuld skala.

Begyndte med en kundeforespørgsel

En dag for tre et halvt år siden kom en af bordpladefabrikkens kunder nemlig ind med en idé til noget, han ville have Karl Venø til at producere for sig: Akustikpaneler.

I bund og grund et simpelt produkt bestående af kraftig filt, trælameller og klips til at holde det hele sammen med.

- Vi kunne i løbet af et halvt år få en stor kapacitet på de materialer, siger Karl Venø Nielsen.

Udfordringen var Karl Venø Nielsen og Ove Fog Jørgensen friske på at tage op, og virksomheden Acupanels International, beliggende tæt ved bordpladefabrikken i Aulum, blev født.

Fra håndsamlet til samlebånd

De første prototyper samlede nogle få medarbejdere i hånden, og produktionen gik meget langsomt.

En af dem, der var med til at skyde de første klammer gennem filten og ind i trælamellerne, var englænderen Gary Jeffcoat, som flyttede til Danmark på grund af sin datter og nyfødte barnebarn for fem år siden.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort, siger han.

Han er netop vendt tilbage til fabrikken i Aulum efter at have arbejdet for et køkkenfirma i nogle år. I mellemtiden er navnet skiftet ud til Fog & Venø.

Og det er ikke den eneste forandring – virksomheden er nu et aktieselskab med en bestyrelse, medarbejderstaben er tidoblet til 75 og fuldautomatiske produktionsapparater samler panelerne.

- Vi er kommet så godt i gang med det her, at det helt har overgået min egen tro på, hvor stort det kunne blive, siger Karl Venø Nielsen.

Eksporterer i tusindvis

Næsten hver dag bliver en container fyldt med akustikpaneler, der har kurs mod USA. Her er de først nu ved at få øjnene op for de lyddæmpende paneler, vi har kendt til længe her i Danmark.

Fabrikken kan producere omkring 4-5.000 paneler om dagen, men spørger man Karl Venø Nielsen, så kan det tal sagtens blive meget, meget højere.

- I Tyskland og Sydeuropa er de 10-20 år bagud i forhold til indretningstrends, så der er mange markeder, vi kan udvide i, siger han.

Og derfor er den næsten nyopførte fabrik på 15.000 kvadratmeter allerede ved at blive udvidet.