Fast Arbejde

Har skiftet spor som 60-årig: Sårbare sjæle er skiftet ud med flæskesteg og rødkål

Poul Winther Christensen har erfaring fra den første michelin-restaurant i Danmark. Nu står han ved gryderne i Viborg efter et langt arbejdsliv i psykiatrien.

9:23
Poul Winther Christensen har taget det store spring fra ansat i psykiatrien til indehaver af spisestedet ”Hos Morfar”.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Der skal en masse god salt på flæskestegen. Dér, hvor det mangler, bliver sværen ikke sprød.

Køkkenet emmer af forberedelser til aftenens tre julefrokoster på Restaurant ”Hos Morfar” i Viborg. Poul Winther Christensen styrer slagets gang.

Han er ny i branchen, men drømmen om at leve af at lave mad er gammel.

Da han som ung tjente til studierne på universitetet i København, arbejdede han på restaurant La Cocotte. Det første spisested i Danmark, der fik en Michelin-stjerne og Simons Spies’ yndlingsrestaurant .

Lige siden har drømmen om eget spisested ulmet, men der skulle lige gå 34 år med arbejde i psykiatrien, inden Poul W. Christensen turde taget springet .

- Jeg tænkte, det her tror jeg godt, jeg kan. Jeg kan lave maden, jeg kan godt servere den, og jeg kan snakke med mennesker. Så jeg valgte at hæve min pensionsopsparing og springe ud i det. 

- I bund og grund er jeg nok entreprenant og vil gerne bygge noget op, forklarer han og tilføjer, at han i sit gamle job oplevede, at det blev for meget økonomi og for lidt mennesker.

Går ikke hurtigt

Restauranten har fået navnet "Hos Morfar", som indikerer, at der er tale om en slow food familierestaurant med plads til børn.

- Jeg er selv morfar til snart tre, og og navnet skal indikere, at det er et hyggeligt sted med plads til alle.

På menuen er solide danske retter lavet fra bunden, og hvor både smør og fløde er helt naturlige ingredienser. Selv kalder han det ærlig mad.

Hos Morfar er der otte ansatte, der er en blanding af folk i fleksjob eller arbejdsprøvning og fastansatte.

- Jeg er også en social virksomhed, og nogle gange kommer der lige nogen forbi, der får en håndmad eller to. Så blev de da mætte den dag.

- Den medmenneskelige holdning har jeg med helt fra min barndom. Vi fik altid besked på, at hvis du har mere, end du selv kan bruge, så har du en pligt til at hjælpe.

Stort spring

Han indrømmer gerne, at det har kostet mange arbejdstimer at bygge spisestedet op.

- Det store spring fra offentlig leder til at have sin egen virksomhed er, at der er et meget større ansvar over for personalet.

- De skal have løn hver måned. Derfor er vi til eksamen hver eneste gang vi serverer en tallerken. Det vi skærer ud, skal være i orden. Ellers kommer gæsterne ikke igen, forklarer Poul Winther.

Kort tid efter restauranten blev åbnet, blev den lukket på grund af corona. Den værst tænkelige start giver stadig eftervirkninger.

- Vi vil selvfølgelig gerne have meget at lave hver dag, men sådan er det ikke endnu. Jeg er vist ikke den eneste i den her branche, der har det sådan. Men det går heldigvis fremad, og jeg er her jo stadig, siger han og tilføjer:

- Men kommer der en ny nedlukning, så er det slut.