Fast Arbejde

Efter konkurs er lysstøberi genopstået: Sælger igen millioner af stearinlys

Den grundlæggende familie står igen i spidsen for virksomheden Kloster Design, der både har lysstøberi, brugskunstbutik og cafe. Charlotte og Sebastian Schaper har fået vendt fiasko til succes.

Charlotte og Sebastian Schaper driver i dag Kloster Design, hvor der er 20 ansatte og årligt 70.000 besøgende i deres butik, cafe og selv-dyp-afdeling.
Charlotte og Sebastian Schaper driver i dag Kloster Design, hvor der er 20 ansatte og årligt 70.000 besøgende i deres butik, cafe og selv-dyp-afdeling.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Produktionen af stearinlys kører på højtryk, og den 450 kvadratmeter store brugskunstbutik er fyldt med kunder, mens der bliver langet kaffe og kage over disken i cafeen. Samtidig er afdelingen, hvor man kan dyppe sine egne lys, fyldt med gæster.

Kloster Design har nok at se til, og det er umuligt at se, at virksomheden gik konkurs for seks år siden.

- Vi kører på fuld fart igen, og det har aldrig gået stærkere, siger Henry Sørensen, der grundlagde Kloster Design sammen med sin hustru Annie i 1976.

0:22

Tilbage i familiens hænder

I 2010 solgte Henry Sørensen sin virksomhed til et par fra Kolding, men de formåede ikke at holde liv i Kloster Design, der gik konkurs i 2016. Derfor overtog grundlæggerens datter, Charlotte Schaper.

- Jeg ved ikke, hvad der skete, men jeg sprang i det iskolde vand. Der har tit været snak om, om vi skulle overtage firmaet, men så er jeg sprunget fra i sidste øjeblik. Jeg har ikke rigtig turdet, siger Charlotte Schaper.

I dag driver hun Kloster Design sammen med sin mand Sebastian Scharper.

- I starten var det slet ikke meningen, at der skulle være lysproduktion igen, men efterspørgslen kom bare med det samme. Så Henry 'af-pensionerede' sig selv og begyndte at køre lidt lys igen. Et par år senere sagde jeg mit job op og er kommet med i firmaet og blevet lyslærling, fortæller Sebastian Schaper, der i dag står for den professionelle lysproduktion, der dagligt laver 10.000 stearinlys.

Fra konkurs til god forretning

I dag har Kloster Design 20 ansatte og årligt 70.000 besøgende i deres butik, cafe og selv-dyp-afdeling. For ejerparret har det stor betydning, at de har genopbygget Kloster Design og kan køre virksomheden videre.

- Det er dejligt, at man kan køre noget videre, som de har brugt rigtig lang tid på. Det er hjerteblod. Jeg ville ikke kunne have kørt forbi stedet og se, at det hele var lukket, siger Charlotte Schaper, der bliver bakket op af sin mand.

- Det er fantastisk. Den glæde, de har ved, at vi fører deres livsværk videre, det får jeg lidt gåsehud over. Det store smil, som Annie og Henry har, fordi det bliver ført videre, det er alle pengene værd.

Kloster Design har nok at se til i dag, så det er faktisk ikke til at se, at firmaet gik konkurs for bare seks år siden.
Kloster Design har nok at se til i dag, så det er faktisk ikke til at se, at firmaet gik konkurs for bare seks år siden.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Det har dog også været hårdt arbejde af få vendt en konkurs til en god forretning.

- Jeg har overhovedet ikke fortrudt, at vi har overtaget det hele. Det har været mega meget benhårdt arbejde at løfte noget, der har været gået konkurs, men jeg har ikke fortrudt en eneste gang, siger Charlotte Schaper.

I dag er begge hendes forældre gået på pension, men de hjælper stadig til hos Kloster Design.