Folketinget vil placere kæmpefængsel i Viborg

Fængslet skal huse 400 indsatte og et tilsvarende antal ansatte.

Kommende storfængsel i Viborg
Grafik: Colourbox/Jens Svenning, TV MIDTVEST

Et nyt, lukket fængsel med plads til 400 indsatte skal ligge i Viborg Kommune.

Det bekræfter borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek over for TV MIDTVEST.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har netop indgået en aftale med en række partier i Folketinget om, at et 350.000 kvadratmeter stort fængsel skal ligge i den midtjyske kommune.

- Jeg er meget glad for, at vi nu har fået fastlagt, at det kommende store og moderne fængsel skal placeres i Viborg Kommune, siger justitsministeren i en pressemeddelelse.

Viborg Kommune oplyser, at to placeringer er i spil. Den ene er øst for Møldrup mellem Skivevej og Hobrovej. Den anden er syd for Firehuse mellem Karup og Frederiks.

Fængslet vil ifølge Justitsministeriet give jobs til omkring 400 ansatte, hvor af 220-240 vil være uniformerede medarbejdere til driften af fængslet.

Med 400 indsatte er der udsigt til, at det nye fængsel bliver over dobbelt så stort som det eneste andet fængsel i Midt- og Vestjylland, der ligger i Nørre Snede.

Fængslet vil samtidig være et af landets største, når det står færdigt. Det bliver ikke det allerstørste, da Sdr. Omme Fængsel også udvides markant.

I et skriftlig svar til TV MIDTVEST har Kriminalforsorgen tidligere oplyst, at det kommende fængsel vil være "topsikret".

Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V) glæder sig over, at et fængsel er på vej til kommunen.

- Jeg er ikke i tvivl om, at et lukket fængsel med 400 indsatte og lige så mange ansatte vil være godt for Viborg Kommune. Men det ændrer ikke ved, at de mennesker, der bor tæt på fængslet, kan have nogle spørgsmål og bekymringer, siger Wilbek i en pressemeddelelse.

Kommunen vil derfor gennemføre en offentlig høring for at få input fra borgerne, før byrådet beslutter sig for en placering på byrådsmødet 26. juni.

Kriminalforsorgen har tidligere lavet en analyse, der viser, at Viborg vil være en god placering for et stort nyt fængsel.

Fængslet bliver omgivet af en seks meter høj betonmur bag et pigtrådshegn. Det skal efter planen stå klar i 2030.

Etableringsudgifterne til det nye fængsel skønnes i alt at være cirka tre milliarder kroner.