Trods høje priser: Politikere nægter at slukke gadelyset

Alle lavthængende frugter er plukket, lyder forklaringen.

LED-lys betyder, at der meget få penge at hente, hvis man slukker det.
LED-lys betyder, at der meget få penge at hente, hvis man slukker det.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Cyklister, trafikanter og andre, der bevæger sig ud i efterårsmørket, skal ikke være bange for, at de møder slukket gadelys i Skive Kommune. 

Et flertal af Økonomiudvalget har nemlig besluttet, at man holder gadelyset tændt selvom elpriserne er høje. 

Det skriver Skive Kommune i en pressemeddelelse.

Politikernes beslutning skyldes blandt andet, at kommunen allerede har LED-lys i det meste gadelys.

Derudover sørger lysfølere for, at gadelyset først tænder i det mørke timer, mens lysstyrken sænkes midt på natten, når der er mindre trafik. 

- Der er ikke nogen lavthængende frugter tilbage, når det gælder om at spare på gadelyset. De er plukket, pointerer Brian Madsen, som er vejingeniør i Skive Kommune, i pressemeddelelsen.

Vægter sikkerheden højt

Man har desuden undersøgt muligheden for at slukke lyset i hver anden lygtepæl. Dette kan dog ikke lade sig gøre, da LED-lys er dimensioneret på en særlig måde.

- Hvis man slukkede hver anden mast, ville man derfor opleve huller med mørke mellem lygtepælene. Det kan påvirke især fodgængeres og cyklisters tryghed, skriver kommunen.

Kommunens forvaltning har dog fundet nogle spareforslag som politikerne har valgt at realisere. 

Man har blandt andet besluttet at slukke for spots på kunstværker i rundkørsler samt spots på mange kommunale bygninger. 

Derudover har man justeret på julebelysningen, der tænder senere og er tændt i kortere tid, mens juletræerne ved indfaldsvejene helt droppes.

- Med den reducerede tændingstid på vintertræerne, vurderer vi, at vi kan spare 15.000 kroner og sænke forbruget fra 8000 kWh til cirka 4000 kWh i denne sæson, siger Brian Madsen.