Mangel på kursister og høje energipriser lukker højskole

Mangel på kursister og stigende energipriser har været afgørende for, at Livsstilshøjskolen Gudum føler sig nødsaget til at lukke fra dags dato.

Livsstilshøjskolen Gudum lukker efter 15 år.
Livsstilshøjskolen Gudum lukker efter 15 år.
Foto: Livsstilshøjskolen Gudum

- Det har været en af de værste dage. 

Sådan lyder det fra Poul-Erik Damgaard, der nu er tidligere bestyrelsesformand for Livsstilshøjskolen Gudum, der ligger mellem Lemvig og Struer.

- Du skal gå ud at møde 25 fantastiske mennesker og sige: I er væk inden dagen er omme, siger han.

Skolen har netop fejret 15 års jubilæum. Men fejringen blev kortvarig, for tirsdagen måtte Poul-Erik Damgaard meddele kursister og ansatte, at skolen ikke længere kan køre rundt økonomisk. 

Og så har bestyrelsen en forpligtelse til at handle, mener Poul-Erik Damgaard.

- Det er min teori, at hvis vi ikke havde gjort det her, så havde vores pengeinstitut gjort det, siger han. 

Ingen kursister til at betale de stigende regninger

Skolen har især det sidste halve år oplevet stor mangel på kursister, og samtidig er deres omkostninger til forbrug, mad og energi steget så voldsomt, at det ikke længere er muligt for skolen at drive folkehøjskole på den måde, de gerne vil.

- Vi fyrer med naturgas, og det er jo eksploderet, siger Poul-Erik Damgaard.

Han fortæller, at skolens regning på naturgas er mere end firedoblet, og at deres elregning ser ud til at stige til det dobbelte i 2023.

- Og så er vi en livsstilshøjskole, og det betyder, at der er fokus på den kost, der bliver serveret. Det er økologi, og det er heller ikke blevet billigere. Og hvis vi slækker på det, så har det en effekt, for det er ikke det, kursisterne er kommet for. Der kan vi ikke gå på kompromis, siger den tidligere bestyrelsesformand.

Bestyrelsen har overvejet at udnytte muligheden for at udskyde den del af forbrugs-regningen, der er dyrere end sidste år. Det er en del af en ny aftale som et flertal i Folketinget har vedtaget, men det ser bestyrelsen ikke som en holdbar løsning.

- Det vil jeg synes kunne være en mulighed, hvis vi stod med ordrebogen fuld af kursister. Det er bare ikke tilfældet, siger Poul-Erik Damgaard.

Højskolen formoder, at manglen på kursister også bunder i inflationen, fordi mulige kursister ikke har råd til at prioritere et højskoleophold, når der er andre vigtigere økonomiske poster, der presser pengepungen.

Vil hjælper ansatte og kursister videre

Livsstilshøjskolen Gudum havde kursister i mange aldre, og det var bevægelse og sund livsstiv både fysisk og psykisk, der var skolens altoverskyggende fokus.

Og det ærgrer bestyrelsesformand Poul-Erik Damgaard, at det nu er fortid.

- Vi beklager, at vi ikke længere kan tilbyde folkehøjskolekurser med fokus på bevægelse og livsstil i Gudum.

- Vi begræder inderligt, at det ikke længere skal være muligt at finde netop Livsstilshøjskolen Gudums unikke tilbud i højskolefamilien, for behovet og lysten blandt kursisterne var der. Vi var som bestyrelse og medarbejdere slet ikke færdige med denne opgave, siger han i en pressemeddelelse.

Skolens bestyrelse skal nu finde ud af, hvordan de hjælper deres personale og kursister bedst muligt videre.