Slut med vinduesshopping: I Vildbjerg skal butikkerne slukke lyset efter lukketid

Butikkerne har fået travlt med at spare på energien i en mørk tid. I Vildbjerg slukker de lyset i butiksvinduerne, men det er ikke løsningen for alle.

vindue
Foto: Lisbeth Ladekjær

Fra første oktober kommer borgerne i Vildbjerg til et sort vindue, hvis de går tur i midtbyen om aftenen. 

For når butikkerne lukker, slukker lyset i butiksvinduet også. Det har Vildbjerg Handelsforening besluttet i fællesskab, fortæller Birthe Luckmann fra foreningen. 

- Der er ingen, der har stået i sådan en krise her før, så nu prøver vi at gøre noget, og så laver vi det om, hvis det ikke fungerer. Men der er nogle butikker, som er rigtig pressede økonomisk, som er lukningstruede, og derfor er der behov for at gøre noget nu, siger hun. 

Og derfor slukker butikkerne lyset i vinduerne fra 1. oktober, mens forretningerne er lukket. 

Konsekvenser for handlen 

Men det er risikabelt, for det kan komme til at gå ud over handlen, mener butiksindehaver Lisbeth Ladekjær. 

Hun bakker op om initiativet, men er også bekymret: 

- Rigtig mange går tur i midtbyen om aftenen, og kigger på butiksvinduer. Jeg har tit kunder i butikken, som fortæller, at de så en taske i vinduet om aftenen, og i dag vil ind og se rigtigt på den. Jeg kan også se, at folk stopper op og kigger, for jeg bor lige oven på butikken, siger Lisbeth Ladekjær.

- Så jeg frygter, at det kan betyde mindre indtjening, men det er noget, som er svært at måle, medgiver hun. 

Ikke én løsning virker for alle

I Vildbjerg er beslutningen om at slukke lyset taget i fællesskab med alle 100 medlemmer af byens handelsforening.

I Thisted er der også spare-bud på vej, men der bliver retningslinjer og forslag ikke ens for alle, oplyser Michael Vendelbo, som er handelschef i Thisted Handels- og Industriforening. 

- Det er ikke sikkert, det giver mening for alle at slukke lyset. For andre giver det mening, at spare andre steder. Nogle af vores medlemmer er for eksempel gået sammen med naboen om at bruge én ovn i stedet for to - det er også en løsning, siger han. 

I Thisted overvejer handelsforeningen flere muligheder for at spare på energien i gågaden, blandt andet til jul.
I Thisted overvejer handelsforeningen flere muligheder for at spare på energien i gågaden, blandt andet til jul.
Foto: Michael Vendelbo

Han understreger, at de stigende udgifter også har givet ny energi til de langsigtede planer for mere klimavenlige butikker i Thisted, men han er ikke meget for at tage drastiske beslutninger.

- Vi skal tænke på klimaet, men også sørge for, at butikkerne overlever. At slukke for al lys kan både gå ud over handlen, og lyset skaber også tryghed og modvirker vinterdepression – det skal man også have med, inden vi tager en drastisk beslutning, siger Michael Vendelbo. 

Sidste år gav Thisted Kommune handelsforeningen midler til et tiltag, hvor en konsulent kom ud til hver enkelt butik og kom med råd til, hvor lige præcis dén butik kunne spare på energien. 

- Selvom det ikke er samme sted, vi sparer, så tror jeg på, det gør en forskel, hvis over 300 butikker sparer ét lille sted. Tilsammen vil det kunne mærkes, mener handelschefen. 

Juletræ uden lys i - eller vindmølle til træet?

I går satte Viborg Kommune også gang i et tiltag, som en del af en spareplan. Det betyder blandt andet, at hver anden gadelampe vil være slukket fra klokken 21.30 til 6.30 hver dag. 

I samme by bliver tiden med julelys også reduceret, og det samme overvejer handelsforeninger i Herning og Holstebro.

I Videbæk er beslutningen allerede taget: her bliver der ingen julelys, og årets juletræ på torvet bliver sort om aftenen. 

Det skriver Herning Folkeblad.

I år vil julebelysningen i Viborg være tændt i færre uger.
I år vil julebelysningen i Viborg være tændt i færre uger.
Foto: Vi er Viborg

Det er handelsforeningen i Vildbjerg dog ikke klar til, og derfor har de en anden løsning: en vindmølle til juletræet. 

- Vi arbejder med en idé om at sætte en vindmølle op på torvet ved siden af juletræet, som kan producere strøm til vores juletræsbelysning. De penge, vi får fra kommunen til julebelysning kan vi måske bruge på en vindmølle, som er en mere bæredygtig energikilde, siger Birthe Luckmann fra Vildbjerg Handelsforening. 

Indtil videre begynder byen med at slukke i butiksvinduerne, og regner med, at butikkerne på den måde vil kunne halvere sit energiforbrug. På et møde i foreningen til november skal forsøget evalueres, for der er flere hensyn at være opmærksom på, før der kan udformes en mere holdbar løsning, påpeger Birthe Luckmann. 

Én af ideerne til at spare i Vildbjerg kunne være at købe en vindmølle, som skal producere strøm til juletræet på torvet, fortæller Birthe Luckmann fra Vildbjerg Handelsforening.
Én af ideerne til at spare i Vildbjerg kunne være at købe en vindmølle, som skal producere strøm til juletræet på torvet, fortæller Birthe Luckmann fra Vildbjerg Handelsforening.
Foto: Birthe Luckmann

Hos Ladekjær's på Søndergade i Vildbjerg håber Lisbeth Ladekjær på en mere nuanceret løsning. 

- Måske kan man tænde lidt mindre, dybere inde i butikken, som kan give bare en smule lys til vinduet, eller aftale at vi slukker indtil december, men har lys tændt i julemåneden, foreslår hun.